U toku izbori u Crnoj Gori: Vujanović ili Lekić?

Birališta su otvorena u sedam sati, a građani Crne Gore glasaće na 1.169 biračka mesta, do zatvaranja birališta u 20 časova.

Današnji predsednički izbori su šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Lekić je u izbornoj kampanji obećavao da će, ako postane predsednik Crne Gore, srušiti kriminalnu piramidu, dok se Vujanović predstavlja kao kandidat koji obećava stabilnost i bolji životni standard.

Istraživanja javnog mnjenja uoči izbora pokazivala su da Vujanović ima prednost u odnosu na Lekića.

Partije manjinskih naroda u Crnoj Gori saopštile su da će podržati Vujanovića na predsedničkim izborima, ali je interesantno da je Socijaldemokratska partija, čiji je lider Ranko Krivokapić, iako je dugogodišnji koalicioni partner DPS-a, poručila da neće glasati za Vujanovića, odnosno neće izaći na birališta.

Opozicioni Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora podržali su Lekića u predsedničkoj trci.

Biračko pravo na predsedničkim izborima u Crnoj Gori ima 511.405 građana, saopštila je Državna izborna komisija.

Prema podacima Državne izborne komisije, najviše glasača je u Podgorici 146.787, a najmanje u Šavniku - 1.786.

Predsednički izbori koštaće tu državu oko 1,2 miliona evra, od čega je 800.000 evra predviđeno za sprovođenje izbora, a 400.000 evra za izbornu kampanju.

Izborni proces prate posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Izvor: Tanjug via Mondo

Pogledajte još