Zagreb: Protest protiv ćirilice

Na trgu je više hiljada ljudi a učesnici protesta još pristižu. Mnogi od njih nose zastave Hrvatske i borbenih jedinica Hrvatske vojske.

Dolazak na skup su najavili predstavnici veteranska udruženja iz Vukovara, ali i drugih delova Hrvatske, koji su uoči protesta ocenili da će se u Zagrebu danas okupiti najmanje 50.000 građana.

Predsednik Ivo Josipović je izrazio očekivanje da će "skup biti u granicama zakona kao i svaki drugi javni skup i da građani koji će doći na taj skup poštuju zakon". "Ništa više i ništa manje ", rekao je Josipović.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić naglasila je da je važno da skup bude čist od šovinističkih ispada.

"Ako neko ima potrebu i argumente da izrazi svoj politički stav, svako na to ima pravo. Ali mora se priznati i da u Hrvatskoj postoje neki zakoni koji su na snazi i koje treba poštovati", rekla je Pusićeva.

Ambasada SAD u Zagrebu informisala je američke državljane da zbog protesta izbegavaju Jelačićev trg jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja.

"Iako bi protest trebalo da protekne mirno, moglo bi doći do sukoba i izbijanja nasilja. Trebalo bi izbegavati mesta održavanja protesta i biti oprezan ako se nađete u blizini bilo kakvih većih okupljanja ili protesta", saopšteno je iz američke ambasade.

Policija se priprema za skup koji će pratiti i obezbeđivati velik broj policajaca, a najavljena je i mogućnost da zbog gužve na trgu tramvajski saobraćaj bude preusmeravan.

Manjine, pa tako i Srbi po ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i zakonima koji iz njega proižlaze, imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma u opštinama, gradovima i županijama gde ih je više od 33 odsto prema popisu stanovništva iz 2011. godine. Prema rezultatima poposa, to pravo mogli bi ostvariti u 21 opštini i dva grada - Vukovaru gde živi 35 odsto Srba i u Vrbovskom.

Veterani i desne stranke tražili su 10, 20 ili 50-godišnji moratorijum na uvođenje ćirilice, a najnoviji zahtev je proglašavanje Vukovara mestom pijeteta koje će biti izuzeto iz primene zakona.

Dogovorom vlade i predsatvnika Srba ćirilica bi u Vukovar trebalo da bude uvedena po završetku lokalnih izbora, odnosno početkom juna.

Izvor: Tanjug/ B92

Pogledajte još