Evropljani ne štite telefone šiframa

Ukupno 30 odsto anketiranih kažu i da su već bili žrtve neke krađe ili gubitka svog mobilnog telefona, a devet odsto navodi da je doživelo informatički (sajber) kriminal preko svog mobilnog, preneli su francuski elektronski mediji.

U slučaju krađe ili gubitka telefona, kupovina novog uređaja ili privremeno korišćenje drugog telefona koštalo je u proseku 122 evra, pokazuje istraživanje. Osim toga, 62 odsto anketiranih kaže da koristi javne tačke za pristup bežičnoj mreži preko Vi-Fi mreže,besplatne ili nezaštićene, da bi se priključilo, iako je više od polovine među njima zabrinuto zbog opasnosti vezanih za njegovo korišćenje, objavio je Norton.

Razlike postoje i u zavisnosti od toga o kojoj se evropskoj zemlji radi, tako da samo 13 odsto Nemaca i 15 odsto Rusa kažu da se osećaju bezbedno kada obavljaju kupovine preko mobilnog, a 32 odsto Poljaka i 24 odsto Italijana, objavio je kompanija.

Istraživanje je obavljeno tokom jula na 4.500 ljudi u devet evropskih zemalja. Poražavajuća činjenica jeste to što na svim pametnim telefonima postoje različiti, već ugrađeni mehanizmi zaštite. Recimo, ajfon ima zaštitu lozinkom sa četiri cifre, dok Android ima tu, kao i zaštitu telefona predefinisanim pokretima, prepoznavanjem lica i druge.

Izvor: Kurir

Pogledajte još