Kriza na Bliskom istoku prija dolaru, ali škodi akcijama

Vest da se kriza na Bliskom istoku ne smiruje, već proširuje, juče je na vodećim deviznim berzama, podstakla rast dolara, dok je istovremeno evropsko tržište akcija bilo depresivno. Dolar je na indikativnoj berzi u Londonu ojačao bezmalo jedan odsto prema evru i jenu, jer su investitori, posle vesti da su izraelski borbeni avioni ubili još 17 ljudi u Libanu, dali prednost američkoj valuti. 
Povratak poverenja u „zelenu valutu“ bio je očit i na osnovu činjenice da je u Evropi zabeležen i skok dolara prema švajcarskom franku, iako je protekle sedmice baš „švajcarac“ proglašen za „sigurno pribežište u kriznim vremenima“.
U prepodnevnoj trgovini na londonskoj berzi dolar je kotirao 1,2528 za evro, što je osetno bolje u odnosu na 1,2861 s početka ovog meseca, kada devizno tržište još nije bilo „zapljusnuto“ najnovijim geopolitičkim događajima. Dolar je, istovremeno, vredeo 117,17 jena, najviše u toku minula tri meseca, a menjao se i za 1,2476 švajcarskih franaka, ili jedan odsto više nego na samom kraju prošlonedeljnog poslovanja. Analitičari napominju da je jučerašnji uzlet dolara usledio i pored lošijih od očekivanih privrednih pokazatelja u SAD, koji su javnosti servirani u petak. Jednostavno, bliskoistočna kriza i tenzije oko Irana i Severne Koreje su „radili“ u korist „zelene valute“.
Postoje među ekspertima i oni koji veruju da bi produžetak geopolitičke nestabilnosti mogao naškoditi dolaru, jer bi cela američka privreda bila, zbog daljeg verovatnog skoka cena nafte, u nepovoljnijem položaju nego trenutno. Na evropskom tržištu akcija silazni trend je bio uočljiv, prvenstveno, po padu panevropskog indeksa akcija FTSEurofirst 300, koji obuhvata vrednosne hartije vodećih evropskih kompanija, za 0,7 odsto, na 1.268,3 poena. FTSEurofirst je sada oko deset odsto ispod maksimalnog nivoa u proteklih blizu pet godina, zabeleženog 11. maja. (“Pregled”)

Pogledajte još