Izbori Crna Gora:Do 17 sati glasalo skoro 50 odsto birača

Prema podacima Državne izborne komisije, do 17 sati glasalo je 48,8 odsto birača, a glasanje protiče bez nepravilnosti.

Predsedničke izbore karakteriše manji odziv birača u odnosu na oktobarske parlamentarne izbore, pošto je tada do 17 sati glasalo 55,9 odsto birača.

U trci za predsednika Crne Gore učestvuju samo dva kandidata - predstavnik vladajuće Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović i opozicioni predstavnik Miodrag Lekić.

Vujanović i Lekić, nakon glasanja, saopštili su različita očekivanjima od ishoda predsedničkih izbora - dok se Vujanović nada da će i dalje ostati šef države, Lekić smatra da će građani glasati za promene.

Vujanović je izrazio uverenje da će pobediti, poručujući da će naredni mandat posvetiti ekonomskom razvoju Crne Gore i nastavku evropskih integracija.
On je novinarima kazao da očekuje da građani Crne Gore daju većinsku podršku politici koju je vodio u prethodnom mandatu.

Lekić je, s druge strane, rekao da očekuje da će građani Crne Gore većinski glasati za njega, odnosno da će podržati promene u toj državi.

"Verujem da građani priželjkuju promene i očekujem da će većinski glasati za mene", rekao je Lekić novinarima nakon glasanja u Podgorici.

Podesaćmo vas da su birališta su otvorena u sedam sati, a građani Crne Gore glasaće na 1.169 biračka mesta, do zatvaranja birališta u 20 cašova.

Predsednički izbori koštaće tu državu oko 1,2 miliona evra, od čega je 800.000 evra predviđeno za sprovođenje izbora, a 400.000 evra za izbornu kampanju.
Izborni proces prate posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

(Izvor: Beta, Blic )

Pogledajte još