Završene konsultacije premijera sa strankama

Veroljub Arsić najavio da će odluka SNS biti saopštena posle sednice Predsedništva ove stranke.

O dijalogu u Briselu će razgovarati i državni vrh Srbije i Republike Srpske. Delegaciju RS, u kojoj će biti predsednica vlade Željka Cvijanović i predsednik Skupštine Igor Radojčić, prevodiće predsednik Milorad Dodik. Taj sastanak je zakazan za 16 časova.

Ivica Dačić završio je niz sastanaka sa liderima stranaka. Poslednji u nizu je bio sa liderom SPO Vukom Draškovićem, nakon čega se obratio novinarima, rekavši da su sastanci bili korisni, ali da nisu sazvani da bi vlada podelila odgovornost oko ovog pitanja. On je dodao i da u utorak nije "dan D".

Lider SPO-a Vuk Drašković je nakon sastanka izjavio da Srbija treba da prihvati i potpiše sporazum sa Prištinom, ali i da zahteva da EU garantuje sva prava srpskom narodu na Kosovu predviđena Ahtisarijevim planom.

Premijer, potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i sekretar Vlade Veljko Odalović primili su na sastanak i predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora i predsednika poslaničke grupe SVM Balinta Pastora.

(old_image)

Nakon sastanka Pastor je rekao da je stav SVM-a nepromenjen i da ako treba da bira ta stranka je za evropski put Srbije.

Posle 13 časova premijer se sastao sa predsednikom poslaničke grupe Zajedno za Srbiju Dušanom Petrovićem. Pre toga se sastao sa liderom DSS Vojislavom Koštunicom.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica poručio je danas da predlog iz Brisela o Kosovu treba odbaciti po svaku cenu i pregovore vratiti pod okrilje UN.

Premijer Srbije danas je nešto iza 12 sati imao sastanak sa predsednikom Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem.

(old_image)

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je nakon toga da se zalaže za postizanje dogovora sa Prištinom, jer se time omogućava trajan mir u regionu, a Srpskoj naprednoj stranci (SNS) poručio da ne treba da joj bude važniji red unutar stranke od reda u zemlji.

Sastanku u zgradi Vlade prisustvovao je i zamenik predsednika LDP-a Nenad Milić.

Dačić se nakon razgovora sa Jovanovićem sastao sa predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom i njegovim savetnikom Aleksandrom Nikitovićem.

Pre sastanka sa LDP, Dačić se oko pola 11 sastao da predstavnicima partija vladajućih stranaka i čelnicima opozicione Demokratske stranke Draganom Đilasom, Borislavom Stefanovićem i Bojanom Pajtićem.

Ministar ekonomije i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić istakao je da se mora naći rešenje za sporazum s Prištinom koje će Srbiju u celini voditi napred i obezbediti mir na Kosovu.

Ministar Dačić je svoj dan počeo sa sastankom sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u vladi koji je počeo sa zakašnjenjem. Njemu su prisustvovali potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Geubješić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, predsednik Odbora NSRS za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, predsednik poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Veroljub Arsić i šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević, zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović, predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Veroljub Arsić izjavio je da će naprednjaci konačnu odluku o ponuđenim rešenjima za Kosovo doneti sutra na sednici Predsedništva.

(old_image)

"Danas nam je premijer (Ivica Dačić) podneo izveštaj o načinu vođenja i ishodu pregovora u Briselu", rekao je Arsić novinarima ispred zgrade Vlade Srbije nakon završenog sastanka premijera sa predstavnicima vladajuće koalicije.

Arsić je pozvao političke činioce da poštuju odluku SNS-a, a državni vrh na jedinstvo imajući u vidu složenu političku situaciju.

Drugi sastanak Ivice Dačića sa predstavnicima DS-a, počeo je sa zakašnjenjem od sat vremena.Predstavnici DS nisu davali izjave nakon tog sastanka, ali su se javnosti obratili saopštenjem u kom je navedeno da Srbiji nije ponuđen konkretan dokument, već samo principi koji bi bili osnova za izradu sporazuma Beograda i Prištine.

Najavljeno je da će odluka o dijalogu biti saopštena sutra, nakon sednice glavnog odbora SNS.

Plan sastanaka prethodno je utvrđen, ali, kao i prilikom svih sastanaka o ovako važnom pitanju, termini su "probijeni". Ipak, redosled je sledeći:

Prema planu, premijer je trebalo da se sastane u 10.30 sati sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Ðilasom i predsednikom poslaničke grupe DS Borislavom Stefanovićem. Za 11.15 sati predviđen je bio sastanak sa predsednikom Liberalno demokratske partije Čedomirom Jovanovićem i zamenikom LDP Nenadom Milićem, a pola sata kasnije sa predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom i savetnikom Aleksandrom Nikitovićem.

(old_image)

U 12.30 sati premijer je, prema planu, trebalo da se sastane sa predsednikom poslaničke grupe Zajedno za Srbiju Dušanom Petrovićem, a u 13.00 sati sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom i predsednikom poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom.

U 13.30 Dačić je trebalo da se sastane sa predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom i predsednikom poslaničke grupe Liga socijaldemokrata Vojvodine Bojanom Kostrešom.

Za 14 sati bio je zakazan sastanak sa predsednikom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem i predsednikom poslaničke grupe SPO-DHSS Aleksandrom Jugovićem.

Posle ovih razgovora premijer će održati konferenciju za novinare.

U intervjuu za francuski list “Mond“, Dačić je naveo da Srbija ne može da prihvati sadašnji predlog Brisela, ali ni da ga odbije jer u tom slučaju ne bi dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU. Premijer je za list “Politika“ rekao i da je predlog o Kosovu iz Brisela nemoguće sprovesti na terenu.

U toku popodneva u Predsedništvu Srbije biće održan i sastanak državnog vrha Srbije i Republike Srpske, ali tema tog sastanka nije precizirana. Delegaciju Srpske, u kojoj će biti predsednica vlade Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Igor Radojčić, prevodiće predsednik Milorad Dodik.

(old_image)

Državni vrh je od prošle sedmice u stalnom zasedanju, a nakon sastanka održanog u petak u Predsedništvu Srbije izjava nije bilo. Premijer je ranije toga dana na sednici Vlade Srbije ministre obavestio o ishodu poslednje briselske runde.

Prema saznanjima B92, Vlada Srbije održaće u ponedeljak vanrednu sednicu na kojoj će biti razmotrena ponuda Brisela.

Za ponedeljak je najavljena i sednica Predsedništva Srpske napredne stranke, nakon koje bi, prema informacijama pojedinih medija, trebalo da bude saopšten odgovor na briselsku ponudu.

O tome treba li prihvatiti ponudu Brisela u vezi sa Kosovom, u subotu su se izjasnile političke stranke, diplomatski predstavnici, pojedinci i Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh Irinej je u ime Srpske pravoslavne crkve ukazao na predizborno obećanje i izborno poverenje aktuelnog rukovdostva da u ovom "burnom i smutnom" vremenu "ni pod kakvim uslovima ne preda, ne izda niti proda Kosovo i Metohiju".

Lider SDPS-a i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je u Kragujevcu da se u Vladi Srbije svi slažu da je predlog Brisela loš, da ne zadovoljava interese Srba na Kosovu i Metohiji, posebno Srba na severu Kosova, ali je istovremeno poručio da su alternative neprihvatanju tog lošeg plana još gore i neprihvatljivije.

Demokratska stranka smatra da srpski pregovarački tim treba da potpiše briselski sporazum, a to mišljenje deli i SDU koja kaže da briselska ponuda nema alternativu.

Potpredsednik Vlade Srbije i lider PUPS-a Jovan Krkobabić ocenio je da ponuđena rešenja više liče na ultimatum nego na ozbiljan dogovor.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Majkl Devenport ocenio je da će, ukoliko dogovor bude postignut, to biti važan iskorak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U Briselu je u utorak održana osma, i po svemu sudeći, poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj nije postignut nikakav dogovor. Dve strane imaju rok do utorka, 9. aprila, da se izjasni o rešenjima za Kosovo.

(Izvor: B92)

Pogledajte još