Lenjingradski kauboji

Prvi put su posetili Beograd i bili su (skoro) sve što smo od njih očekivali… Drugačiji, zabavni, veseli, spremni da učine sve što je u njihovoj moći da publiku od prvog do poslednjeg trenutka nastupa drže na nogama i sa osmehom na licu!
Oni su finska grupa, zovu se “Leningrad Cowboys”, a sviraju najveće američke rok i pop hitove … Da, da…odmah vam je jasno da tu stvari funkcionišu drugačije nego u nekim drugim bendovima.

Pomalo su “šizofrenični” od samog starta… Za one koji ih prate od ranije, oni su legende, i ono što rade poštuje se na poseban način, i možda je bilo za očekivati više onih koji će poželeti celovečernju zabavu uz “kauboje”. Ipak, Dom sindikata bio je poluprazan. A oni koji su došli, bili su više nego spremni da se zaista dobro provedu, o čemu su govorili aplauzi nestrpljenja dok se čekalo da bend izađe na binu. Čekala ih je karakteristična scenografija, i “traktor-bubanj” iscrtan vatrama.

Publika žedna zabave frenetičnim aplauzom dočekala je 11 kauboja otkačenih frizura, koji su kao i uvek bili obučeni u potpuno otkačene kostime i koji su bukvalno od prve sekunde bili rešeni da naprave Beograđanima neverovatan ugođaj.

“I was born in Moscow, baby…”, ruski ritmovi su potekli sa bine, a bend je pozvao sve da odmah ustanu “Podignite zadnjice i ruke!” I tek kada ih je publika poslušala, nastavili su: “E, sad možemo da počnemo!”

Ono zbog čega čekate kraj koncerta, desilo se odmah, atmosfera se zagrejala u roku od nekoliko minuta…
Odmah zatim čuli smo “Gimme All Your Lovin’” grupe ZZ Top u potpuno otkačenoj obradi, a zatim su najavili i “Sweet Home Chicago” koja takođe jedva da je ličila na svoju originalnu verziju.
Usledila je jedna od najpoznatijih obrada koje su snimili, “Sweet Home Alabama” grupe Lynard Skynard. Tu su već pomalo zafalili oni ruski horovi koji su davali ovoj verziji pesme tu notu koja ih je odvajala… Ali svojski su se trudili da sa što više glasova dočaraju ono što su zamislili. Poslednje refrene pevala je publika…

Kaubojke su igrale po bini, kauboji su svirali, skakali, pozivali ljude da ih prate… I, ako ste pomislili da je sve kod njih šou, šarenilo, buka i šala, prevarili ste se…ovi momci sasvim ozbiljno sviraju, a pored toga poseduju energiju kakvu malo bendova u svetu ima.
Nakon “American Woman” Lenija Kravica, pevač je rekao “Prvi put smo ovde, drago mi je što smo se upoznali! Doveli smo gosta…mislili ste da je mrtav, ali nije…samo malo čudno miriše!” A onda je jedan od članova grupe izašao na binu u kostimu Elvisa Prislija… Malo je “palio” masu, a onda otpevao “Easy Living” (Uriah Heep).
“Perfect Day”, “Smoke on Water”, “Keep on rocking in a free world”...

Pevač je silazio u publiku, šalio se, zabavljao i pokretima i pevanjem i pričom, a i svi ostali su se maksimalno trudili da opravdaju ono zbog čega su tu. Da zabave, nasmeju publiku, i na jedan potpuno drugačiji način im predstave svoje shvatanje muzke. Sudeći po reakcijama, imaće razloga da veruju da su opet uspeli…

Foto: Marko Risović

Pogledajte još