NASA: Neće biti ljudskih misija na Mesec za vreme naših života

- NASA neće neće voditi ljudsku misiju na Mesec… verovatno za vreme mog života – izjavio je Bolden.

On je rekao da, ukoliko sledeća administracija promeni tu odluku, to će osujetiti program ljudskih misija u svemir u potpunosti, preneo je “Verdž”.

- Ukoliko u budućnosti usmerimo sredstva ka ljudskim misijama na Mesec, verovatno nikad nećemo videti Amerikance ni na Mesecu, ni na Marsu, blizu asteroida, ili bilo gde drugde za vreme naših života – upozorio je Bolden, dodajući da “mi ne možemo da nastavimo da menjamo pravac ljudskih istraživanja”.

NASA će se, umesto toga, fokusirati na ljudse istraživačke misije na obližnji asteroid, kako je nedavno objavljeno.

Ovo, ipak, ne znači da neće biti novih ljudskih misija na Mesec – postoji više kompanija koje planiraju komercijalne svemirske letove, a prošlog decembra je “Golden spajk” objavio da će poslati ljude na Zemljin satelit do 2020. godine.

Kako ocenjuje “Verdž”, Boldenove izjave su odjek reči američkog predsednika Baraka Obame, koji je pre tri godine ukazao da neki žele da se vrate na Mesec pre daljeg istraživanja svemira.

Moram, prosto, da kažem: bili smo već tamo. Ima mnogo toga u svemiru da se istraži i mnogo toga da naučimo kad to uradimo – rekao je Obama 2010. u Svemirskom centru “Džon F. Kenedi”.

Izvor: Blic

Pogledajte još