Pritvor (ni)je kazna!?

Taj list najpre podseća da je posle skoro četiri meseca provedenih u pritvoru, sin Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta holdinga" pušten iz Centralnog zatvora, ali uz meru nošenja elektronske narukvice, kojom će se pratiti njegovo kretanje.

Sredinom februara pritvor je ukinut i Jožefu Kasi, osumnjičenom u aferi "Agrobanka", čime mu je omogućeno da se u daljem postupku brani sa slobode.

Odluka o tome da li će se neko naći u pritvoru ili ne zavisi od težine krivičnog dela koje se osumnjičenom stavlja na teret, a pritvor je obavezan za krivična dela za koje je zaprećena kazna veća od 10 godina zatvora ili u kojima ima elemenata nasilničkog oponašanja. On je mera obezbeđenja prisustva okrivljenog, a nikako kazna.

Pravo na naknadu
"Osumnjičeni prema kojima je neosnovano bio određen pritvor imaju pravo na naknadu materijalne štete", kaže Konstantinović. "Ta naknada odnosi se na gubitak primanja ili posla za vreme boravka u pritvoru. Naknada se odnosi i za pretrpljeni duševni bol i povređene ugled i čast. Ukoliko nisu zadovoljni sa visinom naknade, oni se mogu obratiti i međunarodnom sudu u Strazburu", dodaje on

U pritvoru se nedavno našao i Nemanja Kolesar, osumnjičen da je učestvovao u zloupotrebama oko privatizacije "Sartida". I pored predloga za ukidanje, od kraja novembra prošle godine, u pritvoru je i Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede.

Prema rečima advokata Tihomira Konstantinovića, pritvor se određuje kada je reč o ozbiljnom krivičnom delu, kada ima žrtava, kada postoji opasnost da osumnjičeni pobegne i na taj način odugovlači postupak, utiče na svedoke ili uništi dokaze.

"Sudije, u principu, pritvor određuju na zahtev tužilaca. Njegova dužina zavisi od toga šta sve treba da se utvrdi u toku istražnog ili pretkrivičnog postupka, a svaki dan proveden u pritvoru se uračunava kasnije u eventualnu kaznu", kaže advokat Konstantinović.

U istrazi pritvor može da traje najduže šest meseci. Ako se dogodi da ona ne bude završena u tom roku, okrivljeni mora biti pušten, što znači da mu je omogućeno da se u daljem toku brani sa slobode.

Advokat Konstantinović ističe da se u poslednje vreme vreme često pojavljuju slučajevi velikih afera koje su, kaže on, "na neki način više proizvod trenutne politike".

"Pojedini budu uhapšeni, optuženi, a kasnije se postupak oduži pa ne znaju šta će sa njima. Nehumano je i istovremeno nezakonito držati ljude u pritvoru jer postoji opasnost da se i pored nedovoljno dokaza izrekne osuđujuća presuda da bi se pokrio pritvor i na taj način država spasla naknade štete", istiće on.

(Izvor: B92)

Pogledajte još