Izbori u CG: Oba kandidata proglasila pobedu

Vujanović je rekao da je osvojio 51,3 odsto glasova, a Lekić 48,7. Dosadašnji predsednik Crne Gore je na vrlo kratkoj konferenciji za novinare objasnio da je njegova pobeda rezultat na osnovu celokupnog obrađenog biračkog tela. On se zahvalio građanima Crne Gore, svojoj partiji, Demokratskoj partiji socijalista i porodici.

Zajedno sa Vujanovićem, pred novinarima se pojavio i predsednik DPS Milo Đukanović, ali se nije obratio okupljenima.


Foto: Beta, AP

Lekić, nezavisni predsednički kandidat, naveo je da je osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5.

Na osnovu 97 odsto glasova mogu da vam saopštim da su građani Crne Gore meni poverili ulogu predsednika Crne Gore, rekao je Lekić i upozorio Vujanovića na odgovornost u davanju izjava.

On je kazao da Vujanovićevo proglašenje izborne pobede predstavlja državni udar.

"Tražimo do kraja legitimnost i poručujemo da krađu nećemo priznati. DPS pokušava da rezultat preokrene sa problematičnim rezultatima iz Rožaja. Ovaj udar koji ima elemente državnog odbacujem i pozivam na odgovornost i ozbiljnost", rekao je Lekić.

I predstavnik opozicionog Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović osporio je pobedu Filipa Vujanovića na predsedničkim izborima. Nakon što je Vujanović saopštio da je pobedio Lekića, Pavlović je u emisiji Radio-televizije Crne Gore "Izborna noć", rekao da se "desilo ono što je DF očekivao, da će Vujanović proglasiti svoju pobedu koja ne postoji".

Pavlović je najavio da će DF još u toku noći stupiti u komunikaciju sa Briselom i da će već sutra održati sednicu. Prema rečima i intonaciji Pavlovića, DF će osporiti rezultat predsedničkih izbora.

Nakon zatvaranja birališta, iz izbornih štabova počeli su da stižu oprečni rezultati izbora.

"Na osnovu obrađenih 205.000 glasačkih listića, odnosno oko 60 odsto ukupnog materijala, Lekić je imao 50,70, a Vujanović 49,30 odsto glasova"
, saopštio je Lekićev šef izbornog štaba Goran Danilović.

Portparol Demokratske partije socijalista Časlav Vešović saopštio je da na osnovu 32,9 odsto obrađenog biračkog tela Vujanović ima 53,9, a Lekić 46,1 odsto glasova.

Analitičar: DIK da presudi

Analitičar Miloš Bešić ocenio je večeras da zbog kontradiktornih rezultata koje su saopštili izborni štabovi dvojice predsedničkih kandidata u Crnoj Gori, treba sačekati da se oglasi Državna izborna komisija (DIK).

"DIK je uvek bila na visini zadatka i ta institucija je jedina legitimna da saopšti rezultate izbora", kazao je analitičar Bešić u specijalnoj emisiji Televizije Crne Gore posvećenoj predsedničkim izborima.

On je ukazao da je od toga ko je pobednik izbora, važnija politička stabilnost u zemlji.

DIK se večeras nije oglašavala sa privremenim rezultatima izbora.

Na današnjim predsedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je oko 64 odsto upisanih birača, saopšteno je iz Državne izborne komisije.

U trci za predsednika Crne Gore učestvovala su samo dva kandidata - predstavnik vladajuće DPS i aktuelni šef države Filip Vujanović i opozicioni predstavnik Miodrag Lekić.
Na izborima je glasalo 64 odsto birača

I Vujanović i Lekić su nakon glasanja saopštili različita očekivanjima od ishoda predsedničkih izbora.

Vujanović je tako izrazio uverenje da će pobediti, poručujući da će naredni mandat posvetiti ekonomskom razvoju Crne Gore i nastavku evropskih integracija. Lekić je, s druge strane, rekao da očekuje da će građani Crne Gore većinski glasati za njega, odnosno da će podržati promene u toj državi.


Foto: Beta, AP

(Izvor: Blic)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.