Holesterol „potrošio“ 29 milijardi dolara

Prodaja lekova na glavnim svetskim tržištima je za poslednjih 12 meseci, zaključno sa krajem maja, porasla za pet procenata, na 373,5 milijarde dolara, a najbolju prođu i nadalje imaju lekovi protiv povećanog nivoa holesterola koji su farmaceutskim kućama doneli 29 milijardi dolara, objavila je juče organizacija „IMS Helt“.
Podaci ove organizacije obuhvataju prodaju lekova u maloprodajnim apotekama na 13 glavnih tržišta na kojima se obavlja više od dve trećine ukupne svetske prodaje medikamenata. Prodaja na četiri ključna tržišta u Evropi porasla je, izraženo u fiksnim cenama, približno za četiri procenta, što je neznatna promena u odnosu na april, dok je prodaja na severnoameričkom tržištu ubrzana za jedan procentni bod, tako da je tempo rasta dostigao pet procenata. U Japanu je prodaja lekova za poslednju godinu, zaključno sa krajem maja, povećana za oko tri procenta, što je umereno smanjenje tempa, jer je u aprilu prodaja porasla za četiri odsto.
Najznačajnija grupa lekova u svetskim razmerama su i nadalje preparati protiv povećanog nivoa holesterola, a njihova prodaja na godišnjem nivou, zaključno sa krajem maja, dostigla je 29 milijardi dolara, što je 7,1 odsto više u odnosu na godinu dana ranije. Iz te grupacije lekova na prvom mestu rang-lestvice je i nadalje „lipitor“ koji proizvodi američki farmaceutski gigant „Fajzer“ čija je godišnja prodaja dostigla 11,5 milijardi dolara. Na drugom mestu je preparat „neksium“ švedsko-britanske firme „Astra Zeneka“, a sledi „plaviks“ koji zajednički prodaju dve farmaceutske kuće − francuski „Sanofi−Aventis“ i američki „Bristol−Majers− Skvib“. Na četvrtom i petom mestu ove „antiholesterolske“ svetske lestvice su lekovi „zokor“ američke firme „Merk end Ko“ i „adver/seretajd“ britanske farmaceutske kompanije „Glakso Smit Klajn“. (“Pregled”)

Pogledajte još