Dobre, stare ploče

Kolekcije gramofonskih ploča iz različitih vremena pobuđuju brojne asocijacije i, pored toga što odaju pasionirane kolekcionare, retko koga ostavljaju ravnodušnim. Iako su u masovnoj upotrebi bile do pre samo trideset godina, vinil ploče u kartonskom omotu deluju kao čist artefakt prošlosti i romantično nasleđe. Baš kao što su masivni, stari gramofoni neizostavni deo klasičnih eneterijera, ploče takođe imaju moć da dočaraju aromu prohujalog vremena i pokrenu znatiželju. Njihova vrednost je, sa aspekta današnjice, i dokumentarna i estetska. Dizajn omota sveoči o stilu i karakteru doba kada je ploča snimljena i doslovno nosi određenu poruku a zvuk, inspiriše imaginaciju savremenog čoveka sklonog da romantizuje prošlost.

Kolekcionari vinil ploča obično su iskusni hedonisti, neretko i tradicionalisti koji drže do trajnih i proverenih vrednosti. Bez obzira na kvalitet savremene tehnologije za njih je pucketanje gramofonske igle više od uobičajenog „slušanja muzike“. Naprotiv, reč je o celovitom konceptu zadovoljastva i uživanja. To je ritual koji ima svoje značenje, svoju estetiku i, naravno, stil.

Ploče se danas teško nalaze, kolekcionari čuvaju retke primerke i trude se da dođu do onih koji im nedostaju. Ulični prodavci ploča su sve ređi, u antikvarnicama ih gotovo i nema, tako da je veliki izazov doći do primerka albuma omiljene grupe, recimo iz šezdeset i neke godine dvadesetog veka. Potraga predstavlja posebnu slast baš kao i svako traganje za raritetima koji ponekad stiču status muzejskih primeraka. Internet sajtovi za prodaju ploča, kao i forumi zaljubljenika i kolekcionara, jesu sigurna, virtuelna mesta gde se ljudi sličnih afiniteta okupljaju, diskutuju, razmenjuju informacije i primerke.

Konkretno, forumi http://forum.audacityteam.orgi http://www.soulstrut.com/beleže na desetine hiljada poseta kolekcionara vinil ploča mesečno. Oni svakodnevno razmenjuju iskustva u vezi sa pronalaskom retkih komada ali, isto tako, mogu mnogo da pomognu onima koji nisu kolekcionari nego su samo zainteresovani za određeni primerak. Tu se najlakše nalaze pokloni za fanove određenog muzičkog žanra ili solo izvođača. Ne postoji fan koji ne bi želeo da ima redak primerak ploče i danas aktuelne zvezde koji svedoči o njenim počecima ili ranim fazama u karijeri.

Kolekcionari i posednici retkih primerka koji žele da ih prodaju ili samo zamene okupljaju se i na forumima http://furthur.net i http://www.recordcollectorsguild.org/. Reč je o ljudima iz različitih delova sveta koji se lako dogovaraju o načinu na koji će razmeniti ploče ili ih kupiti. U Srbiji je najsigurnije posetiti forum sajta www.bronza.weebly.com, kao i onlajn prodavnice ploča.

Na planetranom nivou postoji nekoliko renomiranih sajtova, odnosno onlajn prodavnica vinil ploča koje su proverene, sigurne i dobro snabdevene. Primera radi, www.991.comje najveća svetska onlajn prodavnica koja se bavi prodajom ne samo aktuelnih ali i veoma retkih muzičkih CD i DVD diskova, limitiranih izdanja, već i vinil ploča – starih, novih, onih kojih je ostalo samo na stotine primerka. Sa preko dvadeset godina iskustva, osnivači sajta priznati su kao vodeći svetski eksperati u oblasti gramofonskih ploča i muzičkih suvenira. Sa više od pedeset hiljada artikala u ponudi, ova adresa privlači i ljubitelje savremene muzike i poštovaoce muzičke istorije. Na našim prostorima aktuelna je adresa http://one-hifi.com na kojoj se mogu pronaći domaća raritetna izdanja vinil ploča.

Internet je, očigledno, najsigurniji način da poklonici muzičke istorije ali i hedonisti verni stilskom maniru prošlosti dođu do onoga što žele. Što starije i ređe to vrednije, princip je koji važi i na ovom polju, a savremene tehnologije olakšavaju put do ostvarenja ovog zadovoljstva.

Najposećeniji sajtovi za nabavku vinil ploča:

www.maxvinylrecords.co.uk

Max Hooleyje pasirani kolekcionar kvalitetnih vinil ploča preko četrdeset godina. On kupuje i prodaje ploče još od 1999. godine i izgradio je jaku reputaciju u pružanju personalizovane i efikasne usluge svakom onlajn korisniku.

www.amazon.com


Amazon poseduje jednu od najvećih kolekcija vinil ploča dostupnih onlajn putem. Na ovom sajtu moguće je pronaći sve, od najnovijih Indie albuma do klasičnih vinil bluz ploča. Predstavlja najbolje mesto za kupovinu vinil ploča.


http://www.discogs.com


Ako ste kolekcionar vinil ploča a niste još uvek čuli za ovu adresu,posetite sajt odmah! Reč je o društvenoj mreži za ljubitelje vinil ploča gde se lako može povezati sa drugim ljudima kao i prodavati i kupovati stare i nove vinil ploče. Moguće je čak kreirati i virtuelnu listu želja na osnovu koje korisnik dobija obaveštenja kada ploče postanu dostupne za prodaju.


http://www.bestbuy.com

Jedna od najboljih onlajn prodavnicaza kupovinu vinil ploča iz različitih perioda muzičke istorije.

http://www.olx.rs

Domaći sajt za kupovinu, prodaju i razmenu gramofonskih ploča na kojem se oglašavaju posetioci iz čitavog regiona.

Pogledajte još