Severna Koreja 10. aprila lansira balističku raketu?

Severna Koreja, izgleda, ne sluša nikoga. Ne sluša Ujedinjene nacije, koje su joj zabranile da izvodi nuklearne probe. Ne sluša ni svog jedinog saveznika Kinu, koja je koliko juče poručila da se nijednoj zemlji ne sme dozvoliti da ceo svet gurne u haos.

Južnokorejski mediji preneli su navode zvaničnika u Seulu da su obaveštajne snage primetile da se, takoreći, nešto dešava na mestu gde ništa ne bi trebalo da se dešava.

- Postoji mogućnost da će Severna Koreja oko 10. aprila lansirati balističku raketu. Zajedno sa američim obaveštajcima pažljivo pratimo sve što se dešava u vezi sa tim - kaže Kim Minsek, portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Oglasio se i Tokio, koji kaže da tesno sarađuje sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom, kada je reč o prikupljanju i analizi podataka o aktivnostima Severne Koreje. Japanski mediji već su naveli da bi ovih dana vojnim snagama moglo biti izdato tajno naređenje da obore svaku raketu koja iz Severne Koreje poleti u njihovom pravcu.

- Imamo odbrambenu strategiju, međutim, nećemo je javno objavljivati. Ipak, Japan je spreman da brani svoju zemlju i svoj narod - kaže Jošihide Suga, japanski ministar za jačanje nacionalne bezbednosti.

U međuvremenu, industrijska zona Kaesong, kojom zajednički upravljaju obe Koreje, i dalje je zatvorena za dolazak radnika iz Južne Koreje.

Južnokorejske firme već su počele da prijavljuju poslovne gubitke zbog toga, a u zoni više od 500 radnika i dalje čeka da pođe kući. Ipak, očekuje se da će njih 39 danas krenuti put Seula.

Izvor: RTS

Pogledajte još