SNS: Bez potpisa, nastaviti dijalog

Sednica Predsedništva počela je jutros nešto posle 8 časova, a završena je oko 09.20.

Predsedništvo SNS zaključilo je danas da predloži Vladi da ne potpisuje u utorak sporazum s Kosovom, koji, kako je rekao Vučić, "nismo ni videli i čiji pojedini delovi ne uvažavaju ni minimum nacionalnih interesa, ali i da zatraži hitan nastavak dijaloga s Prištinom.

To je, podsetimo, Vučić najavio i juče.

"Predložićemo vladi da zatraži hitan nastavak dijaloga, jer smatramo da odugovlačenje, taktiziranje i gubljenje vremena ne predstavlja ništa dobro...Ne potpisujemo, ali nastavljamo pregovore", rekao je Vučić.

Objašnjavajući šta je to Srbija dobila od Brisela na potpis, on je objasnio da Srbija nije dobila jasno šta je to što treba prihvatiti, niti jasne odgovore na niz svojih zahteva. Srbija, rekao je, ne može da prihvati dodavanje opština na četiri srpske , za koje prištinska strana kaže da ne može da ih prizna zbog svoje administracije, ali je, primetio je Vučić, mogla da ih prizna kada je u pitanju sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

"Beograd nije dobio odgovor na pitanje o prisustvu bezbednosnih snaga, niti jasne odgovore po pitanju obrazovanja, zdravstva i pravosuđa", rekao je Vučić i dodao da Beograd traži apelacioni sud za Kosovsku Mitrovicu.

On je rekao i da je lično veoma razočaran ponudom EU. "Ali, da li to znači da treba da zatvorimo vrata ka EU? Ova stranka to neće uraditi", rekao je takođe Vučić i dodao: "Da li hoćete da vodimo zemlju u uslovima izolacije? Ja i ova stranka nećemo da učestvujemo u tome. Pregovori moraju biti nastavljeni, ne postoji drugo rešenje."

"Nema čekanja, koliko još generacija izgubljenih da imamo. Tresemo se od straha zbog budućnosti Srbije. Tražimo nešto veća prava za naš narod na Kosovu. Želimo da se dogovaramo i idemo napred, hoćemo da preuzmemo rizik", rekao je prvi potpredsednik Vlade.

"Nadam se nastavku razgovora", rekao je lider SNS i zapitao da li su na Zapadu svesni da to nije lako ni izgovoriti. Vučić je rekao i da se nada da ovakv stav neće naići na negativne reakcije iz Brisela koji će, kako se nada, podržati stav Beograda da se hitno nastave pregovori.

"Mislite da mi je drago kad čujem vest da je razbijen prozor na SNS u Kosovskoj Mitrovici. Ako neko misli da može da vlada neodgovorno, da nema nikakvu popularnost, sem na epskim pesmama, super, ali ja znam više epskih pesama od svih njih", rekao je Aleksandar Vučić.

Srbija bi do danas popodne trebalo da odgovori na ponudu iz Brisela o rešenju kosovskog problema, rekao je za B92 savetnik predsednika Marko Đurić.

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je juče, nakon sastanka državnog vrha sa delegacijom RS, da nam u Briselu nije data ponuda već ultimatum i da Srbi na KiM nisu "paralelan narod". Ako se insistira na odnosima Srbije i Kosova, ovaj format više nije prihvatljiv, tražićemo pregovore pod okriljem organizacije čija smo članica, istakao je on.

Izvor: B92/Agencije

Pogledajte još