Svečano otvaranje izložbe "Pejzaži žene"

Izložba „Pejzaži žene“, koju čine dela devet makedonskih umetnika, biće otvorena u utorak, 9. aprila 2013. godine u 17 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd).

Postavku će svečano otvoriti mr Dragana Martinović, teoretičar umetnosti, istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, i Marina Lukić Cvetić, istoričar umetnosti i v.d. direktora Zavoda, a posetiocima će se prigodnim rečima obratiti i g-din Marjan Jovanoski, konzul Republike Makedonije u Beogradu.

"...Kroz tematiku portreta i akta, na izložbi devet makedonskih slikara i slikarki, predstavljenu različitim tehnikama likovnog izraza i materijalom: ulje na platnu, crtež, skulptura, grafika, približeni su nam njihovi stvaralački opusi koji govore o pripadnosti najviše modernom umetničkom pravcu i načinu stvaranja, te o poštovanju figurativnog pokreta. Predstava figure je, dakle, krajnji rezultat njihovih raznorodnih stilskih opredeljenja i prilaza prikazivanju ženskog bića, dok je polazište sama njihova umetnost, autentičnost stvaralačke poetike i estetike. Možemo reći da se na radovima pred nama sintetizuju portret i akt u svojevrsnu 'anatomiju ličnosti' koja je negde transcendirana ekspresionističkim potezom ili poetskim shvatanjem nagosti, ponegde je odraz intimističke studije tela ili je pak na tragu metafizičkog izraza...", objašnjava Dragana Martinović u katalogu predstojeće izložbe.

Pogledajte još