Lideri sveta žale za Margaret Tačer

Poslednji vođa Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov rekao je da je Tačerova "velika politička ličnost" i "briljantna osoba" koja će ostati zapamćena u istoriji, prenela je agencija Interfaks.

Leh Valensa, bivši poljski predsednik i legendarni vođa poljskog sindikata "Solidarnost", odao je priznanje bivšoj britanskoj premijerki i rekao da je ona "doprinela padu komunizma u Evropi".

"Ona je bila velika ličnost koja je mnogo učinila za svet, koja je doprinela padu komunizma u Poljskoj i istočnoj Evropi, zajedno sa (predsednikom SAD) Ronaldom Reganom i papom Jovanom Pavlem Drugim I sindikatom Solidarnost", rekao je Valensa za Frans pres.

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer rekao je za Si-En-En (CNN) da je Margaret Tačer bila "lider čvrstih uverenja".

"Ona je bila lider čvrstih uverenja, velikih liderskih sposobnosti I izvanredna osoba ... bila je žena koja je znala da lider treba da ima čvrsta uverenja jer javnost nije imala načina da se orijentiše ukoliko ih vođe ne upute na put koji treba da slede. Ona nije mislila da je njen posao da traži kompromis", rekao je Kisindžer.

Tačer je bila "istinski šampion slobode", izjavila je bivša prva dama SAD-a Nensi Regan i dodaje da su njen pokojni muž, bivši američki predsednik Ronald i bivša britanska premijerka bili "politički srodne duše".

"Poznato je da je moj muž i lejdi Tačer imali veoma poseban odnos kao lideri svojih respektabilnih država tokom jednog od najtežih i ključni perioda moderne istorije. Roni i Margaret bili su politički srodne duše, posvećeni slobodi i rešeni da stave tačku na komunizam", rekla je Regan i dodala da je svet izgubio pravu šampionku slobode i demokratije.

Predsednik SAD Barak Obama odao je danas poštu Margaret Tačer i rekao da je bivša britanska premijerka bila "pravi prijatelj" Sjedinjenih Država.

"Sa smrću baronese Margaret Tačer svet gubi jednog od velikih zagovornika slobode, a Sjedinjene Države gube velikog prijatelja", rekao je Obama u saopštenju.

On je odao priznanje bivšoj britanskoj premijerki za njeno zalaganje za američko-britansko savezništvo.

"Ovde u Americi mnogi od nas nikad neće zaboraviti kako je stajala rame uz rame sa predsednikom (Ronaldom) Reganom, i podsećala svet da nas ne nose samo struje istorije - da možemo da ih oblikuemo sa ubeđenjem, nepokolebljivom hrabrošću i gvozdenom voljom", naveo je Obama u saopštenju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u saopštenju povodom smrti Margaret Tačer opisala bivšu britansku premijerku kao "izuzetnog lidera svog vremena".

"Sa tugom sam čula za smrt Margaret Tačer. Kao dugogodišnja premijerka ona je obeležila savremenu Veliku Britaniju kao malo njih pre i posle nje. Bila je izuzetan lider svog vremena", navela je Merkel.

Rekla je da je Tačer vrlo rano prepoznala snagu pokreta za slobodu u istočnoj Evropi i podržala ih i da nikad neće zaboraviti njen doprinos u prevazilaženju podele Evrope i u okončanju Hladnog rata.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da ja odnos Margaret Tačer prema Francuskoj uvek bio "iskren i veran". On je naveo da je Tačer tokom svog javnog života, u skladu sa svojim konzervativnim ubeđenjima, uvek branila interese Velike Britanije.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da je Margaret Tačer bila velika državnica i da će biti zapamćena po njenom "doprinosu" kao i po njenoj "uzdržanosti" prema evropskom projektu.

Barozo je podsetio da je Tačerova doprinela formiranju zajedničkog tržista i da je odigrala vodeću ulogu u dovođenju zemalja centralne i istočne Evrope koje su bile iza "gvozdene zavese" u evropsku porodicu, kao i da je Britanija pod njenim vođstvom podržavala širenje Evropske unije.

"Biće zapamćena po njenom doprinosu kao i po njenim rezervama za naš zajednički projekat", naveo je Barozo u saopštenju i dodao da je njeno nasleđe učinilo mnogo da formira Ujedinjeno Kraljevstvo kako ga poznajemo danas, "uključujući njegovu ulogu u Evropskoj uniji, koja traje do današnjih dana".

Vođa Evropskog parlamenta nemački socijalista Martin Šulc takodje je odao priznanje Tačerovoj kao osobi od istorijskog značaja. "Bez obzira slagali se s njenom politikom ili ne, Margaret Tačer je pokazala da politika još ima kapacitet da bude snaga za promene", dodao je Šulc. Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je za bivšu britansku premijerku da je "velika figura koja je ostavila dubok trag u istoriji svoje zemlje".

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen dodao je svoj glas medjunarodnim rečima priznanja najvećem borcu protiv Hladnog rata Margaret Tačer, koja je umrla u Londonu.

"Gvozdena ledi Tačer već slavljena od savremenika zbog pada Gvozdene zavese, uključujući i od bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova i nekadašnjeg revolucionara i bišeg predsednika Poljske Leh Valensa kao izuzetnog političara koji je bio nepokolebljivi borac za slobodu", naveo je Rasmusen u pisanom saopštenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je žaljenje zbog smrti Margaret Tačer i rekao da je ona bila "veliki lider, žena sa principima, odlučnošću i jakim uverenjima - velika žena". On je naveo u saopštenju da je Tačerova bila čvrst prijatelj Izraela i jevrejskog naroda i da je inspirisala generacije političkih lidera.

I bivši američki predsednik Bil Klinton izrazio je žaljenje i odao je počast preminuloj bivšoj britanskoj premijerki Tačer i nazvao je "ikonom" i nesvakidašnjim liderom.

"Velika Britanija je izgubila svoju prvu ženu premijera, državnicu koja je ikona i neustrašivi vodja. SAD su izgubile jednog od svojih najdražih prijatelja i jednog od najvažnijih saveznika", rekao je bivši američki predsednik.

(Izvor: B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.