Ovo je žena zbog koje je Obama proglašen seksistom

Kamala Haris je, po Obaminom mišljenju, najlepša je sekretarka u zemlji.

- Ona je briljantna, angažovana i striktna. Osim toga, čini se da je najlepša državna tužiteljka u zemlji - rekao je u četvrtak Obama na jednom dobrotvornom skupu u Kaliforniji.

Kamala Haris je prva žena i prva crnkinja na mestu državnog sekretara Kalifornije. Među njenim prioritetima su borba protiv međunarodnih bandi, trgovine ljudima i oružjem.

Sekretarka se takođe bori za očuvanje prirodnih resursa i jednakost polova. Specijalizovala se u oblasti slučajeva seksualnog uznemiravanja dece, a na trenutnoj funkciji je od januara 2011. godine.

Ni Kamala Haris nije imuna na Obamu, pa su velike šanse da se zbog njegove opaske uopšte nije uvredila. Naime, državna sekretarka je 2009. godine pohvalila predsednikov izgled, rekavši da "izgleda i zvuči kao milion dolara".

Sporna izjava ubrzo se našla u svim vestima. I dok su je jedni pozdravili aplauzom i osmesima, mnogi nisu tako pozitivno reagovali. Kolumnista magazina "Njujork" smatra da je "skandalozno što američki predsednik daje takav primer građanima".

Zanimljivo je da su Obamin komentar najviše osudile njegove pristalice. Voditeljka Mika Brzezinski, koja inače podržava njegovu politiku, rekla je da je izjava bila "greška". Liberalna kolumnistkinja Džoen Volš izjavila je da joj se "utroba okrenula" kada je čula sporni komentar.

- Pretpostavljam da je samo želeo da joj udeli kompliment. Zaboravio je da većina žena ima kompleksan stav prema svom izgledu, bilo da su atraktivne kao Kamala Haris ili ne - rekla je ona.

U Obaminu odbranu stala je Grečen Karlson sa konzervativnog "Foks" kanala. Na istoj strani našao se i bivši guverner Nju Meksika Bil Ričardson.

- Možda sam neandertalac, ali Obamin komentar mi deluje bezopasno. Politička korektnost je dostigla tačku kada se ne može kontrolisati - istakao je on.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još