Jeremić: Kina podržava Srbiju

Jeremić se danas sastao s kineskim predsednikom Sji Đinpingom na marginama tradicionalnog Foruma Boao, najveće ekonomske konferencije koja se ove godine održava u Aziji.

"Ove godine nam je ukazana izuzetna čast time što nam je upućen poziv da otvorimo tradicionalni Forum Boao, kome prisustvuju visoki predstavnici svih najvaznijih kineskih kompanija, kao i veliki broj privrednika iz Azije i ostatka sveta", rekao je Jeremić u izjavi Tanjugu.

Jeremić je otvorio Forum zajedno sa novim kineskim liderom, kao i predsednicima Meksika, Kazahstana, Finske i Mjanmara i premijerima Australije, Kambodže i Novog Zelanda.

Srbija je, kao zemlja koja ove godine predsedava UN, dobila priliku da izabere temu i uzme centralno učešće u jednom od okruglih stolova na Forumu, a opredilili smo se za "Ulogu UN-a u međunarodnom ekonomskom upravljanju i odnos sa G20", rekao je on.

"Ovo nam je dalo posebnu vidljivost na ovom vaznom ekonomskom okupljanju, što smo iskoristili za veliki broj sastanaka sa kineskim preduzećima. Pozvali smo ih da posete Srbiju i predstavili prednosti ulaganja u našu zemlju", istakao je Jeremić.

On je dodao da je Kina potvrdila svoje učešće i na raspravi o međunarodnom krivičnom pravosuđu koja je zakazana za 10. april u Ujedinjenim nacijama.

U kontekstu spremnosti Kine da produbi saradnju sa Srbijom, Jeremić je izrazio nadu da će do kraja godine u toj zemlji biti upriličen i nastup hora "Viva Vox", koji je na sebe skrenuo izuzetnu pažnju nastupom u GS UN povodom Srpske nove godine.

Otvarajući Forum, koji se održava od 6. do 8. aprila u južnoj kineskoj pokrajini Hajnan, Jeremić je čestitao novoizabranom rukovodstvu Kine, s predsednikom Sji Đinpingom na čelu, poželevši im uspeh u obavljanju važnih nacionalnih i globalnih dužnosti.

Podsetivši da je tokom više od tri decenije Kina neumorno sprovodila politiku reformi i sve većeg angažovanja u svetu, Jeremić je ocenio da su razmere i domet preduzimanja takvih napora bez presedana u analima istorije čovečanstva.

"Nikada ranije se nade i perspektive tolikih miliona ljudi nisu promenile na bolje, tako snažno i tako brzo", istakao je predsednik Generalne skupštine UN.

(Izvor: B92)

Pogledajte još