Serž Bramerc danas u Beogradu

HAG, 11. maja 2009. (Beta) - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) dolazi danas u dvodnevnu posetu Beogradu, u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN.

Tokom radne posete, Bramerc će, kako je najavila njegova predstavnica Olga Kavran, razgovarati sa zvaničnicnicima Srbije zaduženim za saradnju s Tribunalom "na političkom i operativnom nivou".

Tema razgovora biće saradnja zvaničnog Beograda s haškim tužilaštvom, a biće razmotrena i druga pitanja u vezi sa primenom strategije okončanja rada Tribunala.

Prvog dana posete, Bramerca će danas primiti predsednik SRbije Boris Tadić.

Poseta Beogradu deo je priprema tužioca Bramerca za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN u kojem će, sredinom juna, oceniti i saradnju Srbije.

Budući da su na slobodi još dvojica optuženih, Ratko Mladić i Goran Hadžić, ta saradnja, po Bramercovom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, podnetom prošlog decembra, još nije potpuna, uprkos značajnom napretku ostvarenom hapšenjem Radovana Karadžića.

Evropska unija, na insistiranje Holandije, punom saradnjom Beograda sa Tribunalom - pod kojom se pre svega podrazumeva hapšenje generala Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici - uslovljava deblokiranje i primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prošle nedelje, Bramerc je bio u poseti Sarajevu, a uskoro će posetiti i Zagreb.

Pogledajte još