SAD upozorile Severnu Koreju

"Svaka buduća nuklearna proba ili lansiranje raketa bili bi direktno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i doveli bi do dodatnog pritiska i izolacije Severne Koreje", rekao je portparol Stejt departmenta Patrik Ventrel.

On nije želeo da kaže kakve korake bi Vašington preduzeo u slučaju nove nuklearne probe Pjongjanga ili novog lansiranja rakete.

Ministar Južne Koreje za ponovno ujedinjenje Korejskog poluostrva Rju Kil Dže izjavio je juče da ima "nagoveštaja" da Severna Koreja priprema četvrtu atomsku probu, ali je kasnije u toku dana Ministarstvo odbrane demantovalo te tvrdnje.

U međuvremenu, Severna Koreja je povukla svih svojih 53.000 radnika iz industrijske zone Kaesong, jedine spone vezivanja s Južnom Korejom, i obustavila proizvodnju.

"Severnokorejski radnici nisu došli danas na posao i proizvodnja je obustavljena u našim objektima Kaesong", rekao je portparol kompanije za proizvodnju ženske odeće "Šinvon".

Još 475 južnokorejskih radnika i direktora kompanija ostalo je u industrijskoj zoni Kaesong, nekoliko kilometara unutar granice sa Severnom Korejom odnosno severno od demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje, od kojih će se njih 77 vratiti, tokom dana, u zemlju, prenela je agencija Rojters.

Južnokorejski predsednik razočaran je odlukom Pjongjanga da obustavi "sve operacije" u Kaesongu, a vest o zatvaranju zone odvukao je pažnju sa spekulacija da će Severna Koreja možda lansirati raketu ili izvesti novu nuklearnu probu.

Međutim, stanovnici Seulu nastavljaju s redovnim svakodnevnim aktivnostima, bez trunke straha, ističe britanska agencija.

Južnokorejske kompanije su, kako se procenjuje uložile oko 500 miliona dolara u industrijsku zonu od 2004. gde su uz korišćenje jeftine radne snage sa Severa, razvili velike poslovne operacije.

Kaesong je praktično poslednji zrak "sunčane politike" približavanja između dve Koreje i jak simbolički znak koji bi mogao ponovno da ujedini podeljenu zemlju, navodi Rojters.

Izvor: Beta/B92

Pogledajte još