Zemunci oslobođeni optužbi za bekstvo iz pritvora

Sud je na godinu zatvora osudio pripadnika sudske straže Ninoslava Strahinića zbog zloupotrebe službenog položaja, a zatvorski čuvar Nenad Mitrović je oslobođen, rekla je Tanjugu portparolka suda Maja Kovačević.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo da uloži žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Kalinić i Milovanović su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora za brojna teška krivična dela.

Kalinić je kao pripadnik zemunskog klana osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, kao i niz ubistava koja je izvršio kao pripadnik te grupe.

Sigurnosne kamere su zabeležile pokušaj bekstva Kalinića i Milovanovića 7. februara prošle godine iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu.

Petorica zatvorskih stražara tada je bilo privedeno i pritvoreno zbog sumnje da su odgovorni za pokušaj bekstva.

Milovanović je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora u Zagrebu zbog ubistva hrvatskog novinara i vlasnika lista "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, a u Beogradu mu se još sudi za to isto delo.

Milovanović je ranije priznao da su on i Kalinić pobegli iz svojih ćelija, tvrdeći da su to uradili da bi se osvetili čuvarima koji su ih šikanirali, ali da nisu hteli da beže iz zatvora, jer su bili svesni toga da u tome neće uspeti.

Strahinić i Mitrović su bili dežurni čuvari u pritvorskoj jedinici, kada su 7. februara, oko 5.30 sati, Kalinić i Simović uspeli da izađu iz svojih ćelija 75 i 77 i pokušali da napuste zatvor u Ustaničkoj ulici, ali su ih u tome sprečili pripadnici Žandarmerije koji čuvaju zatvorski kompleks sa spoljne strane.

Kalinić i Milovanović su metalnim testericama prerezali metalne šipke na vratima ćelije, provukli se i izašli u hodnik, gde su savladali Strahinića, popeli se na prvi sprat zgrade, a potom razvalili rešetke i kroz prozor iskočili u dvorište, gde su ih "sačekali" pripadnici Žandarmerije.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se Kaliniću i Milovanoviću kao i čuvaru Mitroviću izreknu maksimalne kazne zatvora od pet godina, a Strahiniću četiri. Tokom istrage prikupljeni su dokazi protiv okrivljenih, a korišćeni su i snimci sa sigurnosnih kamera koji su već prezentovani javnosti.

(Izvor: B92)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.