Poskupljenje struje: Gde je zapelo?

Zato će se struja po novom sistemu najverovatnije meriti od naredne grejne sezone.

Prvobitni predlog Agencije za energetiku bio je da se smanji odnos jeftine i skupe struje. Tako, umesto četiri puta, električna energija koja se troši noću, bila bi svega tri puta povoljnija od dnevnih kilovata. Takođe, građani bi brže "ulazili“ iz plave u crvenu tarifu, već sa potrošenih 1.200, umesto dosadašnjih 1.600 kilovat-časova.

"Do daljeg nemamo rešenje za promenu postojećeg tarifnog sistema za struju", kaže Dušan Daković iz Agencije za energetiku.

"Predlog nije mogao da zaštiti domaćinstva koja se greju preko kilovata, jer oni to ne bi mogli finansijski da izdrže. Izvesno je da će se izmena metodologije obračuna cene za električnu energiju doneti do kraja godine, ali verovatno pre nego što krene grejanje. Ipak, to nije u potpunosti u našoj nadležnosti, jer moramo da se konsultujemo sa Ministarstvom energetike, koje daje i svoje konačno mišljenje".

Iz nadležnog ministarstva objašnjavaju da bi rešenje, kojim će struja poskupeti, ali ne toliko da potpuno ugrozi neke potrošače, moglo da se nađe - formiranjem radne grupe.

"Ne bi bilo loše da se napravi tim energetskih stručnjaka, koji bi napravili pravi balans. Činili bi ih predstavnici AERS, EPS, našeg ministarstva, kao i univerzitetski profesori. Ipak, niko iz Agencije nam nije tražio konkretnu pomoć", navode iz Ministarstva energetike.

(Izvor: B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.