Zemljotres u Iranu: 37 poginulih

U zemljotresu je poginulo prema najnovijem bilansu 37 osoba, a 850 povređeno ali nije oštećena nuklearna centrala u Bušeru i nema radioaktivnog curenja.

Iranska novinska agencija Fars, pozivajući se na iranski Crveni polumesec, prenosi da nema više nikoga pod ruševinama.

Prema najnovijem bilansu koje su objavili mediji, u zemljotresu od 6,1 stepeni Rihtera poginulo je 37 osoba a 850 je povređeno, od kojih je stotinu još juče prebačeno u bolnicu.

Najmanje 20 osoba je izvučeno iz ruševina, a oko 700 kuća je potpuno uništeno, prenosi AFP.

Crveni polumesec je saopštio da je postavljeno blizu 1.000 šatora u oblastima pogođenim zemljotresom, a agencija Fars javlja da su ćebad i hrana upućeni u te oblasti.

Epicentar potresa bio je na dubini od 12 kilometara u oblasti Kaki,
saopštio je iranski Seizmološki centar, a jačinu potresa, od 6,1 stepena Rihterove skale, potvrdio je i američki Centar za geološka istraživanja.

Istu oblast kasnije je pogodio još jedan potres, jačine 5,4 stepena Rihterove skale.

Epicentar je udaljen samo 90 km od nuklearne centrale Bušer.

Potres su osetili i stanovnici Dubaija i Abu Dabija, a na Tviteru su se pojavile poruke očevidaca da su stanovnici nekih delova Maname evakuisani. Evakuisane su i neke oblasti u Kataru i Bahreinu.

"Iran je obavestio IAEA o tom događaju i izvestio da nuklearka Bušer nije oštećena niti da je potres emitovao radioaktivnost iz nje", navela je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

U Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Izvor: Tanjug/Mondo

Pogledajte još