Severna Koreja danas lansira rakete, Japan i SAD u pripravnosti

"Mi smo bili u stanju pune pripravnosti od kada smo mobilisali vojne jedinice i nastavićemo sa istim stepenom i dalje", rekao je ministar odbrane Japana Icunori Onodera.

Južnokorejske obaveštajne službe tvrde da se Severna Koreja priprema za lansiranje dve rakete srednjeg dometa sa istočne obale, uprkos upozorenjima saveznika Kine da izbegne provokativne poteze u ovom osetljivom trenutku kada su vojne tenzije u porastu.

Združena američka i južnokorejska komanda proglasile su 2. stepen pripravnosti, samo stepen od ratnog stanja, iako je Severna Koreja danas u znaku priprema za obeležavanje godišnjice rođenja Kim Il-Sunga 15. aprila.

Japan, gde je oružanim snagama dato naređenje da obore svaku severnokorejsku raketu koja ide u pravcu njegove teritorije, juče je postavio rakete "patriot" u Tokiju zbog odbrane 30 miliona ljudi koji žive u prestonici.

U Japanskom moru su postavljene baterije PAC-3 i razarači "egis" opremljeni presretačima raketa.

Analitičari kažu da su mere Japana preduzete isključivo iz predostrožnosti i da se Tokio najverovatnije priprema za slučaj da raketa greškom krene perma japanskoj teritoriji.

Ratoborna retorika Pjongjanga je proteklih nedelja intenzivirana i on je skoro svakodnevno pretio napadima na američke baze, uključujući one koje se nalaze na teritoriji Japana i Južne Koreje, kao odgovor na zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD koje su u toku.

Visoki američki vojni komandat juče je rekao da je on za obaranje severnokorejske rakete samo ako bude predstavljala pretnju po SAD ili američke saveznike u regionu.

Izvor: Agencije / Novi Magazin

Pogledajte još