Nova runda pregovora do 16. aprila?

Državnom vrhu Srbije već su iz centara moći poslati signali da je Brisel spreman za "produžetke" u dijalogu, i pored odluke Vlade Srbije da ne prihvati ultimativnu ponudu da se praktično odrekne severa Kosova i Metohije, saznaju Večernje novosti.

Prema informacijama ovog lista, iako zapadne sile i dalje pritiskaju Beograd da prihvati taj "sporazum", nikakva nova i poboljšana ponuda nije stigla na našu adresu.

Ešton u Beogradu 17 aprila

S druge strane, "Blic" piše da još nije poznato na koji način će biti nastavljeni pregovori o Kosovu.

Ovaj list navodi da bi sve trebalo da bude jasnije 17. aprila za kada je najavljen dolaza visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Ketrin Ešton, u Beograd.

Naši izvori prenose da je Ketrin Ešton poslala "depeše" u četiri prestonice EU - Berlin, Pariz, London i Rim - da joj se daju precizne političke smernice koje korake dalje da vuče prema Beogradu i Prištini.

Ona očekuje instrukcije da li da se, u narednim danima, eventualno zakaže još jedna, deveta runda pregovora na Šuman trgu i to do 16. aprila, kada predstavlja izveštaj o napretku dijaloga.

Eštonova ima i svoje "uslove", odnosno, traži od ovih ključnih zemalja da se narednih dana uključe u šatl-diplomatiju i izvrše pritisak na obe strane, kako na sledeći susret ne bi došle sa istim, tvrdim pozicijama, već spremne na određene kompromise i pomeranja.

Inače, u utorak je ponovila da ”žali zbog odluke srpske vlade da ne prihvati elemente sporazuma sa Prištinom”.

"Pozivam vlasti u Beogradu da za dobro svog naroda učine poslednji napor i prihvate sporazum. Cilj dosadašnjih osam rundi dijaloga bio je da obe strane postignu sporazum, a nije na EU da ga nameće", zaključila je Eštonova.

(Izvor: Večernje novosti, Novi magazin)

Pogledajte još