Za neplaćanje TV pretplate plene domaće životinje

U BiH postoje tri javna servisa, a pretplatu naplaćuju putem računa za fiksni telefon, a oni koji nemaju fiksini telefon ovu na Balkanu omraženu taksu plaćaju putem odvojenih priznanica.

Interesantno je da se u BiH zapravo ne plaća taksa za program javnih servisa, nego taksa na posedovanje radijskog i televizijskog prijemnika.

I građani BiH smatraju da je plaćanje RTV takse još jedna pljačka države za uslugu koja im je nametnuta i za program koji manje-više ne gledaju. Procena je da je za prva tri meseca ove godine naplata na nivou cele BiH bila oko 55 odsto.

Radiodifuzna pretplata u Crnoj Gori ukinuta je još 2008. godine zbog, pre svega, neefikasne naplate. Pre toga taksa za državnu televiziju je godinama plaćana uz telefonski račun. Sve do prodaje crnogorskog Telekoma.

U Hrvatskoj javni RTV servis finansiraju građani. Pretplatu plaćaju putem posebnih uplatnica, a iz budžeta mogu biti finansirani samo projekti.

Ne “žulja” Hrvate obaveza plaćanja ove dažbine, ali im smeta iznos na računu. Iako imaju standard bolji od Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije, građani Hrvatske smatraju da je taksa od 10,5 evra previsoka.

Protestu se pridružio i veliki broj medija u Hrvatskoj. Tako je u Narodnom listu osvanuo članak u kojem se do detalja objašnjava kako ne plaćati RTV pretplatu.

"Najpre odjavite TV uređaj dopisom na adresu HRT-a, obavezno sa povratnicom na kojoj ćete čitko napisati: “Ja XY, dana (upisati datum) odjavljujem svoj televizor marke (navesti marku) iz razloga jer ne želim više da pratim program HRT-a", piše Narodni list.

U nastavku se preporučuje da ne treba plaćati taksu ni kada dođe uterivač duga, jer nema pravo da uđe u vaš stan. Narodni list poručuje i da opomene treba ignorisati, jer one “služe samo za zastrašivanje”...

Zbog duga zaplenili svinju i kobilu

Direktor Federalne novinske agencije FENA smatra da građani i jesu i nisu zadovoljni što iskazuju i (ne)plaćanjem pretplate, iako je izbegavanje ovog danka prekršaj i može se biti oglobljen materijalno.

"Tako je pre dve godine zabeležen slučaj da su sudovi po osnovu duga u Derventi neplatišama seljanima oduzeli svinju i kobilu!", seća se Faruk Borić.

"Dnevni avaz" je pisao da je Dušanki Adžić iz Dervente zaplenjena svinja težine 30 kilograma, a njenom sugrađaninu kobila stara 30 godina.

Svinju Adžićeve je RTRS "kao najbolji ponuđač" kupio za 12 maraka i potpisao da će, po preuzimanju kupljene stvari, u celosti biti namireni svi dugovi (od oko 12 evra).

Plaćanje TV pretplate: Poređenje sa zemljama u regionu

- Srbija - oko 4,5 evra - uz račun za struju (predloženo finansiranje iz budžeta)

- Crna Gora - iz budžeta

- BiH - oko 4 evra - uz telefonski račun (priznanicom za građane bez telefonskog priključka)

- Hrvatska - oko 10,5 evra - putem uplatnice Radio-televizije

- Slovenija - oko 12 evra - putem uplatnice Radio-televizije

- Makedonija - oko 3 evra - taksa se naplaćuje Poreskoj upravi

(Izvor: S media, Kamatica)

Pogledajte još