Putovanje crvenog frižidera

"Putovanje crvenog frižidera" je priča o neobičnom životu sedamnaestogodišnjeg dečaka, Harija Reja, stanovnika malenog sela na Himalajima. Hari je učenik, ali da bi mogao da se školuje i izdržava, radi kao nosač. Svakodnevno prelazeći velike razdaljine, na svojim leđima prenosi najraznovrsnije stvari, od prtljaga turista do vreća sa žitom i domaćih životinja, pa čak i prenosi najnovije vesti i pozdrave porodicama. Njegov poslednji teret je svakako najneobičniji: zastareo, crveni koka-kola frižider. Probijajući se kroz fascinantne i često neprohodne predele Himalaja, glavni junak nam otkriva svoje misli, nade i snove, ali i približava kulturu i način života svojih sunarodnika. Više od 60.000 dece u Nepalu rade kao nosači. Hari Rej je jedan od malobrojnih koji imaju priliku i da se školuju. 



O autorima

Lucian i Nataša Muntean su osnivači nezavisne producentske kuće "Lunam Docs", iz čije laboratorije izlaze dokumentarni filmovi koji se bave ljudskim pravima i socijalnom pravdom, sa posebnim akcentom na pravima dece i njihovom iskorišćavanju kao radne snage. Njihov prvi film, pod nazivom "Panam", prikazivan je na više od 50 međunarodnih festivala i dobitnik je 8 nagrada. Jedna od njih je i nagrada Unicefa za kvalitetno izveštavanje o deci i njihovim pravima.

Nagrade i festivali:
IDFA Amsterdam, Nagrada publike na festivalu dokumentarnog filma Cronograf, Počasna nagrada Filmskog festivala dokumentarnog filma u Norveškoj.

Kritike
- Jednostavna ideja, očaravajući glavni junak, film za sve uzraste...  - Tue Steen Muller, direktor Evropske dokumentarne mreže.

- Ovaj film dokazuje da je veća moć nade nego kuknjave i žalopojki - Siba Shakib, rediteljka.

Cena ulaznice je 100 din. Sav prihod namenjen je Svratištu za decu i mlade koja žive i rade na ulici. 

Prodaja karata počinje od ponedeljka, 11. maja u Rexu i to: radnim danom od 10 do 16 h, a na dan projekcije od 10 h do 20 h.

Pogledajte još