Ešton čeka odgovor Srbije, dodela datuma do kraja juna

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič rekla je Tanjugu da "Nema nikakvih novosti", u vezi s nastavkom dijaloga Beograda i Prištine.

Istovremeno u briselskim diplomatskim izvorima Tanjugu je, nakon odluke Beograda da ne potpiše sporazum sa Prištinom i zatraži hitan nastavak dijaloga, rečeno da se očekuje da Vlada Srbije obrazloži taj stav i uputi konkretne predloge u vezi sa eventualnom novom rundom, kao i da teorijski postoji šansa da se odluka o dodeljivanju datumu Srbiji odloži do kraja juna.

Kocijančič je još rekla da za sada nema planova da Eston, koja se trenutno nalazi na sastanku G8 u Londonu, u skorije vreme poseti Beograd i Prištinu.

Ona je podsetila da će visoka predstavnica 22. aprila u Luksembrgu obavestiti šefove diplomatija zemalja članica o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, na osnovu čega će oni odlučivati da li je Srbija ispunila uslove da dobije datum početka pregovora o EU.

U briselskim diplomatskim izvorima kažu da je teorijski moguće da ta odluka bude odložena za kraj juna, kada šefovi država i vlada EU treba da formalno potvrde zaključke Ministarskog saveta.

S druge strane, isti izvori upozoravaju da vreme za postizanje sporazuma ističe, jer će se prilikom konačne odluke Evropski savet rukovoditi ne samo onim što je dogovoreno, nego i onim što je primenjeno.

"Dogovor postignut u poslednji čas, bez čvrstih garancija da će biti u potpunosti sproveden, neće naići na odobravanje Saveta", upozorio je u izjavi za Tanjug diplomata jedne uticajne članice EU.

Evropski savet je u decembru prošle godine naveo "održiv i vidljiv napredak" u odnosima Srbije i Kosova kao ključni uslov za dobijaje datuma.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još