Stipendije za 500 studenata Roma

U razgovoru sa delegacijom od 30 studenata romske nacionalnosti, ona je ocenila da je neophodno angažovanje svih relevantnih institucija ali i romskih porodica kao bi bio rešen problema neredovnog školovanja i napuštanja škola i fakulteta romske populacije.

"Od vas se očekuje da nakon završetka studija, aktivnije učestvujete u kreiranju politike i poboljšanju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice", rekla je Suzana Paunović, a prenela Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović pozvao je mlade Rome da putem mera afirmativne akcije upišu više škole i fakultete. i istakao značaj obrazovanja za poboljšanje kvaliteta života Roma.

"Obrazovanje je najbolji put integracije Roma u društvo. Mi nemamo dovoljno obrazovanog kadra koji bi mogao da nosi emancipaciju romske zajednice. Svake godine se povećava broj romskih studenata koji se upisuju na fakultete u Srbiji, ali problem predstavlja činjenica da mali broj njih završi školovanje", rekao je Mihajlović.

Studenti su izneli probleme sa kojima se suočavaju u toku školovanja, pogodnosti i nedostatke mera afirmativne akcije, kao i pozitivna iskustva stečena u toku svog školovanja.

Na kraju skupa direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava uručila je prigodne poklone mladim studentima.

Od 2003. godine do danas merama afirmativne akcije upisano su 1.092 studenata i 2.000 srednjoškolaca romske nacionalnosti, navodi se u saopštenju.

(Izvor: Beta )

Pogledajte još