Nemački parlamentarci: Srbija da se fokusira na reforme, a ne na datum

Predstavnik nemačkog parlamenta Ginter Krihbaum izjavio je da nije važno kada će Srbija započeti pregovore sa Evropskom unijom, već kada će završiti započete reformske procese.

Kada je u pitanju datum pregovora, prednost bih dao kvalitetu nad brzinom. Nebitno je kada će pregovori početi, već kada će se završiti i kada će reforme biti sprovedene - rekao je Krihbaum novinarima po završetku sastanka nemačkih i francuskih parlamentaraca sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje da li Srbija ima šanse ove godine da dobije datum početka pregovora za priključivanje EU.

Prema njegovim rečima, ne treba se fiksirati na samo dobijanje datuma, već gledati kako da se reforme učine što uspešnijim.
Reforme koje se ostvaruju u smislu poboljšanja pravosuđa, stvaranja boljih uslova za investicije i boljeg ekonomskog ambijenta jesu mnogo važnije, a datum je u odnosu na to manje značajan - rekao je Krihbaum.

Sastankom sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane parlamentarne delegacije Nemačke i Francuske započele su danas dvodnevnu posetu Beogradu.

Poslanici nemačkog i francuskog parlamenta, članovi Odbora za EU, će se nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije, sastati i sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem, a sutra će razgovarati sa potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, kao i sa srpskim parlamentarcima.

Delegacije

Delegacije nemačkog Bundestaga i francuske Nacionalne skupštine, u kojoj su članovi odbora za evropske poslove dva parlamenta, razgovaraće sa srpskim zvaničnicima o približavanju Srbije Evropskoj uniji i dijalogu Beograda i Prištine.
Delegaciju Odbora Bundestaga za evropske poslove predvodi predsednik tog Odbora Ginter Krihbaum iz vladajuće koalicije CDU/CSU nemačke kancelarke Angele Merkel, a ostali članovi su Ditmar Nitan (Socijaldemokratska partija), Manuel Zaracin i Mariluiz Bek (Savez '90/Zeleni), najavljeno je ranije u saopštenju Bundestaga.
Na čelu Delegacije Odbora francuske skupštine za evropske poslove je predsednica Odbora Danijel Oroa (grupa ekologa), a u delegaciji su i Kristof Kareš (vladajuća Socijalistička partija) i Mišel Erbijon (Unija za narodni pokret).
Direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u Beogradu Henri Bone izrazio je ranije očekivanje da će delegacija Bundestaga prilikom posete Beogradu "svojim srpskim sagovornicima jasno iskazati podršku za nastavak dijaloga i postizanje kompromisa o severu Kosova koji će biti prihvatljiv za obe strane".
Prema njegovim rečima, primarni cilj dolaska delegacije nemačkih i francuskih parlamentaraca je razmena iskustava o pitanjima Evropske unije između parlamenata Nemačke, Francuske i Srbije, a ranije je iz Bundestaga najavljeno da su teme razgovora približavanje Srbije EU, dijalog Beograda i Prištine i priprema Srbije za pristupne pregovore sa Unijom.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još