Ljimaju sude za organizovani kriminal

Suđenje Ljimaju je počelo u ponedeljak u Prištini, gde se protiv njega i još šestoro optuženih vodi postupak zbog optužbi za manipulisanje tenderima, davanje i primanje mita i prikrivanje dokaza na tri tendera u Ministarstvu transporta i telekomunikacija.

Tužilac iz Euleksa Johanes Pikert rekao je na početku suđenja da je Ljimaj između 2008. i 2010. predvodio kriminalnu grupu koja je, na javnim tenderima za izgradnju autoputeva na Kosovu, uzimala i davala mito kako bi odredila pobednike, čime su budžet oštetili za oko dva miliona evra, preneo je Frans pres.

Ostalih šestoro opzuženih, među kojima su dva Ljimajeva brata, dvojica službenika iz njegovog bivšeg ministarstva i jedan privatnih, takođe, su na sudu izjavili da nisu krivi.

Ljimaj je pod istragom od aprila 2010. godine, kada je, u okviru istrage o korupciji, evropska policija pretresla ministarstvo na čijem je čelu bio i njegovu imovinu u Prištini.

Kao bivši visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova premijera Hašima Tačija, Ljimaj je optužen i da nije prijavio novac za kampanju koji je dobio kada se kandidovao na izborima za gradonačelnika Prištine 2007. godine.

Ljimaj je bio jedan od komandanata takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. On je 2003. godine optužen za ratne zločine u Haškom tribunalu, ali ga je sud oslobodio posle sudskog postupka koji je trajao četiri godine.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još