Čedomir Jovanović: Nikolić nije svestan da je postao predsednik, zašto je sve napao?

"Umesto brige za žrtve i iskrene borbe za efikasniju pravdu, predsednik Republike je nastupio u maniru i rečnikom koji je koristio i dok se gotovo 20 godina razračunavao sa međunarodnom zajednicom i gurao zemlju u izolaciju", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Jovanović je optužio Nikolića da je zloupotrebio političke okolnosti u kojima se Srbija nalazi, nesporazume sa EU i SAD, i govor iskoristio da rasplamsa antizapadno raspoloženje i dodatno pojača emocije koje društvo mogu gurnuti u frustraciju, otežati postizanje sporazuma i konačan završetak jugoslovenskog konflikta čije političke posledice još uvek traju.

"Pristup, argumenti i metafore koje je Nikolić koristio ne priliče šefu države koji vodi računa o interesima svoje zemlje. Govornica pred Ujedinjenim nacijama nije politička ni stranačka pozornica, niti prostor za branioce optuženih pred Tribunalom. Nažalost, predsednik Republike je to ignorisao i propustio priliku da pokaže državničku i diplomatsku ozbiljnost", ocenio je Jovanović.

Umesto ozbiljne rasprave o dometima postupaka pred Haškim tribunalom
i ukazivanja na probleme koji narodi na prostoru bivše Jugoslavije imaju u procesu prevladavanja prošlosti, Nikolić je istupio kao ostrašćeni branilac optuženih i osuđenih pred tim sudom, obraćajući se pre svega domaćoj javnosti.

"Nikolić nije svestan da je postao predsednik Republike i da ono što govori predstavlja zvaničan stav ove zemlje. Neshvatljivo je zašto je predsednik izabrao mitingaški pristup u kome je, namerno ili iz neznanja, napao sve stalne članice Saveta bezbednosti, sve članice Ujedinjenih nacija i sve sudije Tribunala, ne vodeći računa o posledicama po zemlju", naveo je Jovanović.

(Izvor: ALO! )

Pogledajte još