Uhapšen bivši vlasnik "Rode"?

Osnivač Pivare MB i bivši vlasnik marketa „Roda“, uhapšen je i njemu je određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i nezakonito stekao pola miliona evra, za koliko je oštetio „Vršačke vinograde“.

Rodić je u ponedeljak pozvan na informativni razgovor u PU Pančevo, posle čega je sproveden u pritvor.

"Protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je podstrekivao na zloupotrebu službenog položaja u vezi s privatizacijom firme 'Briksol' iz Vršca. Sumnja se da je on tu firmu prodao za milion i četiristo hiljada evra", kazali su za "Kurir" u pančevačkom tužilaštvu.

Sumnja se da je on 1.400.000 evra prebacio na privatne račune, a firmu prodao bez znanja Upravnog odbora i akcionara. Za ovo krivično delo osumnjičena su i petorica njegovih saradnika. Istraga se vodi protiv još dvojice Rodićevih saradnika, čija imena policija nije želela da saopšti.

"Sumnjamo da je Rodićevo poslovanje imalo veze s Darkom Šarićem, i to preko poslova koje je odradio Zoran Ćopić, kome se u BiH sudi zbog pranja para narko-bosa", navodi sagovornik "Kurira". Policija sumnja da je Rodić zajedno sa Ćopićem skupo i kvalitetno vino prodao ispod cene i na taj način uzeo 400.000 evra Osim toga, proverava se i da li je Rodić preko „Vršačkih vinograda“ dao 100 miliona dinara kredita drugim svojim firmama.

"Rodić i Ćopić kupili su 'Vršačke vinograde' preko konzorcijuma firmi čiji je većinski vlasnik bio Rodić. Osim njih dvojice, konzorcijum je činio i Anton Stanaj, koji je nedavno ubijen u Sudanu. Ta privatizacija raskinuta je zato što nisu uplatili prvi deo od svote koja je prema ugovoru iznosila 11,7 miliona evra", navodi naš sagovornik.

Porodica Rodić poznata je po marketima „Roda“. Svoje bogatstvo višestruko su uvećali prodajom MB pivare „Hajnekenu“, ali i vlasničkog udela u „Rodi“ „Merkatoru“.

Bogdan Rodić i Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, glavni saradnik Darka Šarića, vlasnici su zgrade u Pančevu vredne 1,2 miliona evra. Obojica su sarađivali i sa Šarićevim advokatom Andrijom Krlovićem, kome se sudi zbog umešanosti u poslove narko-bosa. Ćopić, Rodić i bivši ministar energetike Goran Novaković koristili su ofšor kompanije za privatizovanje državne firme „Zmaj“, navodi list.

"Andrija Krlović osnovao je 2003. firmu 'Novi Tamiš', čija je glavna delatnost bila uzgoj svinja, a služila je za pranje Šarićevog novca. Krlović je od Rodića pozajmio 750.000 evra da bi kupio akcije firme 'Tropiko'. Krlović je vlasništvo nad tom kompanijom deset dana pre hapšenja prebacio na Rodića" navodi izvor "Kurira".

Pogledajte još