Tinejdžerka se obesila nakon silovanja: Vršnjaci je nazivali "prostitutkom" na Facebooku

Rita Parsons (17) iz Nove Škotske u Kanadi, obesila se u kupatilu posle nekoliko meseci maltretiranja od strane školskih drugova, koji su je zvali pogrdnim imenima nakon što je bila silovana. Dve godine ranije, Ritu su silovala četvorica iz njene škole, koji su napravili snimke tog čina i delili po školi. Potom su deca počela da je zadirkuju i psihički maltretiraju.

Sada se postavlja pitanje da su uprava škole i drugovi iz škole doprineli njenom samoubistvu, jer njeno najbliže okruženje kaže da je bila odličan učenik, i da je odjednom postala razdražljiva tinejdžerka čije se raspoloženje često menjalo.

Do sada nije podignuta optužnica protiv napadača. Istraga je doduše pokrenuta ali je policija zaključila da nema dovoljno dokaza protiv njih.

Ritina majka Lia Parsons na Facebooku je napisala kako je taj napad zauvek promenio njenu ćerku.

- Otišla je sa drugaricom kod druge drugarice kući. Tamo su je silovala četiri dečaka. Jedan od njih je slikao sve i pomislio da bi bilo zabavno podeliti sliku svima u njenoj školi.

Tada 15-godišnja Rita bila je posle toga žigosana u svojoj školi, u koju su išli i njeni silovatelji.

Njena majka priča kako su Riti stalno stizale poruke sa pitanjem “‘oćeš seks sa mnom?’”, a devojčice su joj slale poruke da je drolja.

Njeni roditelji bili su prinuđeni da se presele iz Kol Harbura u Halifaks, gde je Rita pronašla nove prijatelje. Neki iz bivše škole su joj se takođe javljali i nudili svoju podršku. Rita je počela da ide na razgovore kod psihologa i činilo se da joj oni pomažu, iako je počela često da menja raspoloženje.

- Ponašala se impulsivno. Duboko u sebi, nisam ni pomišljala da bi mogla da se ubije. Ali, u trenutku kad sam upala u kupatilo, bilo je već kasno - napisala je njena majka na Facebooku.

Kanadska policija pokrenula je istragu, koja je trajala godinu dana, ali je zaključila da nema dovoljno dokaza da bi se podigla optužnica. Tada čak nije obavljen ni razgovor sa osumnjičenim dečacima, nego tek mnogo kasnije.

Rodbina kaže da je videla fotografije ali da ne mogu da odrede ko ih je snimio, pa nisu mogli da optuže tinejdžere, iako fotografije potpadaju pod dečiju pornografiju.

- Ceo slučaj bio je pun takvih stvari. Za silovanje smo saznali tek nekoliko dana posle toga, kada je Rita doživela nervni slom u kuhinji - kaže Ritina majka.

Policija sada radi na istrazi vezanoj za Ritinu smrt, ali još ne otkriva nikakve detalje. Njena majka kaže da želi da upozori ostale roditelje da iz ove tragedije shvate kako su društvene mreže omogućile da njena ćerka bude izložena nasilju u kontinuitetu.

Rita je svoja osećanja podelila na Facebooku 3. marta kada je napisala:

- Na kraju, nećemo se sećati reči naših neprijatelja, nego ćutanja naših prijatelja.

Izvor: I. Funduk za "Blic"

Pogledajte još