Napad na kuću povratnika u Istoku

Žarko Đurić je agenciji Beta rekao da je na njegovu kuću u Istoku ispaljen projektil iz ručnog bacača čime su razvaljena ulazna vrata kuće i oštećena još jedna, unutrašnja.

On je dodao da su on i spuruga spavali u trenutku eksplozije, i da nisu povređeni.

Napad za koji je prvobitno rečeno da je izvršen ručnom bombom, desio se oko jedan sat posle ponoći, a kosovska policija je obavila uviđaj.

Đurić je rekao da ovo nije prvi napad koji je doživeo - 2009. godine je ispaljen rafal na kuću drugog povratnika dok je Đurić bio unutra. Uz to, prošle godine su napadači došli ispred njegove kuće i vređali ga.

U Istoku živi devetoro Srba povratnika.

Zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosmet Krstimir Patnić ocenio je da napad na kuću povratnika u selu Istok pokazuje da međunarodne snage ne žele da zaštite Srbe na Kosovu.

Pantić je u izjavi agenciji Beta taj incident protumačio i kao pritisak na Srbiju da prihvati "ultimatum iz Brisela".

Pantić je rekao da vladina Kancelarija za KiM traži od međunarodnih organizacija hitnu istragu, i dodao da je teško očekivati rezulat jer nijedan napad do sada nije rasvetljen.

"Kao i uvek kada nema rezultata u dijalogu, Albanci nastavljaju maltretiranje i progon Srba i to južno od Ibra gde su Srbi manjina, u enklavama", rekao je Pantić.

(Izvor: RTS, Beta)

Pogledajte još