Rusi kupuju napuštene kuće u srpskim selima

Viktor Pivovarov doselio se iz rodnog Voronježa, grada udaljenog oko petsto kilometara od Moskve, u Progorelicu, pre dve godine. Došao je sa suprugom Olgom i ćerkom Ladom.

Reč je o mladom bračnom paru koji je ovde u novom domu dobio i kćerku Andželiku, kojoj je sada tek sedam meseci.

Šta je to što Ruse privlači da žive u ovom kraju i Srbiji?

"Priroda, dobri ljudi, klima...Vidite, ja ovde imam vinograd, voćnjak kajsija. Možemo živeti samo od poljoprivrede i ne razumem što su ovdašnja sela prazna, što mladi smatraju lepšim život u gradu uz televizijske aparate, kompjutere, buku i žurbu. Moja porodica se hrani isključivo namirnicama biljnog porekla, niko ne puši, ne pijemo alkohol, a u Srbiji je jeftino voće i povrće. Još, klima je izvanredna, ja sam evo, recimo, sada u papučama, moja supruga po dvorištu hoda bosa, a tamo u Voronježu je danas, iako je to jug, sneg i minus deset stepeni", kaže Viktor za "Politiku".

Ovom pogledu na život on još dodaje da su proputovali Evropu, bili u Africi, Indiji, ali, kako kažu, "nigde još nema predela gde žive ljudi sa dušom kao u Srbiji i Rusiji“.

"Život se, znate, živi polako, uz sreću i ljubav. Nije sve u novcu, palatama, skupim automobilima, jurnjavi za profitom. Ja sam mašinski inženjer, ali često kažem da sam po zanimanju čovek. Mojoj supruzi i meni ne treba mnogo, mi pomalo radimo, i te kako se bavimo decom, ne odvajamo ih od nas još odmalena, ne vodimo u vrtić, školicu, na jezike. Novac, ali nije reč o ogromnim svotama, čuvamo za putovanje, jer smo svi 'moreplovci', plovili smo Egejom i Jadranskim morem, a sada brod spremamo za put preko Atlantika, preko Tihog i Indijskog okeana, odnosno oko sveta. I, deca će sa nama, neka rastu na putu, ali nemamo precizan plan kad krećemo, jer život nije uokviren planovima, minutima i sekundama. Valja ponekad stati, razmisliti", dodaje Viktor Pivovarov.

(Izvor: Politika, Kamatica)

Pogledajte još