Interpol protiv "Pink pantera"

Težište policije je, kako piše list, potraga za nalogodavcima pljački.

List piše da najveću misteriju vezanu za bandu Pink panter predstavlja sudbina ukradenog nakita, pošto ni nakon deset godina pljačkaških pohoda te bande nijedan komad plena nije ponovo viđen, niti se pojavio na tržištu.

Policija sada namerava da rasvetli sudbinu ukradenog plena i zato se upravo ovih dana 60 policijskih istražitelja iz 20 zemalja, koji imaju iskustvo u borbi protiv članova Pink pantera, radi razmene iskustava okupilo u austrijskoj saveznoj kriminalističkoj upravi u Beču, piše "Kurir".

Policajci, pripadnici projekta Pink panter, sada su, prema pisanju lista, u stanju i da geografski suze poreklo mafijaške mreže na Crnu Goru i na region Čačka, ali uprkos dobroj saradnji sa srpskim kolegama, još nisu uspeli da razbiju tu grupu.

Glavni koordinator Interpola za borbu protiv bande Pink panter, francuski policajac koji nije želeo da "Kurir" objavi njegovo ime, pojasnio je za taj list da glavni problem predstavlja struktura bande.

Mrežom Pink panter, za razliku od hijerarhijski strogo organizovanih kriminalnih kartela, ne komanduje neki "veliki šef", već je pre reč o više labavo povezanih grupa koje imaju svoje "male šefove", pa ako jedna takva grupa bude razbijena, ostale nastavljaju da funkcionišu, rekao je koordinator Interpola.

On je dodao da je za sada potpuno nepoznata sudbina plena pljačkaša, uglavnom veoma vrednih satova, dragulja i nakita koji zbog izuzetno visoke cene, koja dostiže i milione evra, nije moguće prodati na uobičajenom sivom tržištu, a nijedan od ukradenih komada nije ponovo viđen. U tekstu u "Kuriu" ser zaključuje da iza pljački sigurno stoje finansijski veoma moćne osobe.

"Da li su u pitanju ruski oligarsi, koji u sef žele da stave kapital imun na krizu? Ili možda plen ide na Daleki istok ili u Kinu? To ključno pitanje Interpol sada želi da razjasni kroz umrežavanje policijskih istražitelja širom sveta", piše "Kurir".

(Izvor: B92)

Pogledajte još