Soareš: Srbija značajno napredovala u demokratizaciji

BEOGRAD, 11. maja 2009. (Beta) - Srbija je poslednjih godina postigla veliki napredak u demokratskim standardima i to je nešto zbog čega treba da bude ponosna, izjavio je u ponedeljak u Beogradu predsednik Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Žoao Soareš.

"Mi smo ovde da vam pomognemo da nastavite da unapređujete vaše demokratske institucije", rekao je Soareš u intervjuu agenciji Beta i dodao da je OEBS ocenu "slobodni i fer izbori" prvi put upotrebio baš za jedne od ranijih izbora u Srbiji, što je veliki pomak.

Soareš je kazao da, zbog svega što se ranije događalo, postoji problem sa lošim imidžom Srbije u svetu.

"Vi ste sjana zemlja, imate tako divnu prestonicu, Beograd, dobre filmove, pozorište, pisce, slikare... Možda bi trebalo da razmislite šta vi možete da uradite za svet, a ne šta bi svet mogao da uradi za vas", rekao je Soareš.

Dodao je da on kao Portugalac dobro zna koliko bi za Srbiju značila liberalizacija visnog režima i slobodno putovanje bez pasoša, jer se dobro seća kako je pre nekoliko decenija i njegova zemlja bila zatvorena.

Govoreći o mogućim daljim pomacima u procesu demokratizacije institucija, Soareš je naveo da se mogu čuti kritike na račun sistema zbog toga što političke stranke u Srbiji imaju pravo da raspolažu poslaničkim mandatima. On je naglasio da je to nešto što je ipak deo unutrašnje organizacije političkog sistema.

Soareš je u razgovoru za Betu podvukao da OEBS ima veoma dobru saradnju sa poslanicima Skupštine Srbije koji su članovi Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Pogledajte još