Južni tok kreće krajem 2013. godine

To je objavljeno danas u Moskvi, posle sastanka srpskog ministra rudarstva Milana Bačevića i predsednika Uprave Gasproma Alekseja Milera.

Bačević i Miler su, kako se navodi u saopštenju Gasproma, razgovarali o tekućoj saradnji dve zemlje u energetskoj sferi i konstatovali da svi radovi oko realizacije projekta Južni tok odvijaju prema dogovorenoj dinamici.

Sagovornici su razmotrili i način finansiranja izgradnje Južnog toka kroz teritoriju Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić, koji je u Moskvi predvodio vladinu delegaciju na razgovorima sa najvšim ruskim funkcionerima, uključujući predsednika Vladmira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, najavio je juče da je Gasprom spreman da finansira izgradnju cele deonice Južnog toka kroz našu zemlju, u vrednosti od 1,7 milijardi evra, s tim da Srbija taj novac vrati ruskoj kompaniji kroz tranzitne takse koje će naplaćivati kada gasovod počne da radi.

Na kraju razgovora Miler i Bačević su ukazali, imajući u vidu dosadašnji tempo realizacije projekta, na veliki značaj koji dve zemlje daju izgradnji ovog važnog medjunarodnog gasovoda kojim će se ruski gas dopremati u zemlje jugoistočne i centralne Evrope.

(Izvor: B92)

Pogledajte još