Kosovska ministarka: Kosovo i EU nisu taoci Srbije

"Kosovo i EU ne smeju da budu taoci Srbije. Ukoliko ne budemo imali sporazum između Kosova, Srbije i EU, onda treba postići sporazum Kosova i Evropske unije", rekla je Čitaku na debati Foruma 2015 na temu "Odnosi Kosova i EU - istorija neostvarenih aspiracija".

"Budimo otvoreni. Imamo problem severa gde postoje srpske paralelne strukture, naročito mislim na one bezbednosne. Srbija neograničeno šalje novac na Kosovo i to neće prestati ukoliko se sporazum ne postigne. Ali, da li to znači da Kosovo i EU treba da se povuku? Ne, potreban je plan B"
, kazala je ona, kako prenosi radio Slobodna Evropa.

Šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar rekao je da se od početka znalo da će teška pitanja između Beograda i Prištine doći na dnevni red, ali je naglasio da se ovim procesom, ipak, može rešiti mnogo toga, uključujući postizanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine i normalizacije stanja unutar Kosova, između Albanaca i Srba.

Žbogar je ocenio da je dijalog izuzetno važan, ali je istakao da se zarad njega neće zapostaviti ostali procesi i uslovi, kao što su slobodni izbori, izvršna kontrola Skupštine i borba protiv korupcije.

Današnja konferencija u Prištini održana je povodom objavljivanja analize kosovskog novinara u Briselu Augustina Palokaja, u kojoj se navodi da Kosovo, u odnosu na zemlje regiona, kasni u odnosima sa EU.

(Izvor: B92)

Pogledajte još