Srbija traži otpis dve milijarde dolara

Takozvani „plan plus“, svojevrstan dodatak Akcionom planu Vlade Srbije za hapšenje Ratka Mladića, odnosno deblokiranje približavanja Srbije Evropskoj uniji, biće uskoro razmatran na sednici Vlade, a u trećoj nedelji avgusta planirana je i poseta srpskih zvaničnika Briselu, najavio je ministar finansija Mlađan Dinkić prilikom posete beogradskom aerodromu. Jedan od elemenata „plana plus“ čine i zahtevi za uslovan otpis dugova, između ostalog i otpis duga Pariskom klubu u visini od dve milijarde dolara, a prema rečima Dinkića, naš zahtev je da nam se jedna milijarda uslovno otpiše u zamenu za investicije na Koridoru 10, projekte zaštite životne sredine, kao i u komunalnu infrastrukturu u siromašnim opštinama, i za to tražimo političku podršku EU.
− Kosovski dug, sa druge strane, je suma preko ove cifre, dakle, milijardu dolara otpisa za Koridor 10, plus milijardu duga koji ne obuhvata samo Pariski klub, već i Svetsku banku i druge poverioce, objasnio je ministar. On je istakao i da napreduje usvajanje Nacionalnog investicionog programa, pa nakon programa za investicije u nauku, u četvrtak predstoji usvajanje četiri nova programa − iz oblasti obrazovanja, poljoprivrede, energetike i modernizacije opreme u policiji. Čitav plan, čija će vrednost biti 1,1 milijardu evra, trebalo bi da bude usvojen do 31. avgusta. Dinkić je naglasio da će u narednih pet godina na Aerodromu „Nikola Tesla“ moći da se zaposli 20 hiljada ljudi pošto se planiraju značajna ulaganja u razvoj tog javnog preduzeća.
Tokom obilaska obnovljenog terminala za međunarodne letove i piste Dinkić je najavio da će uskoro biti okončan tender za izgradnju hotela i poslovnog kompleksa na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“. „U planu je i izgradnja teretnog terminala koji bi mogao da postane centar za celu jugoistočnu Evropu“ rekao je on i pohvalio poslovodstvo beogradskog aerodroma čije je poslovne rezultate nedavno pozitivno ocenio i Međunarodni monetarni fond (MMF). Dinkić je istakao da Vlada trenutno dorađuje nacrt ugovora beogradskog aerodroma i američke kompanije "Dinkorp" (Dyncorp) o izgradnji kargo centra, kako bi bio što povoljniji za Srbiju. (“Pregled”)

Pogledajte još