Muški hormoni krivci za rak dojke

Univerzitetski tim iz Kolorada je otkrio da mnoge vrste raka dojke poseduje androgene receptore na svojoj površini i da muški hormoni kao što je testosteron "hrane" i pomažu rast tumora.

Lekovi koji blokiraju ove receptore mogli bi da ponude drugačiji način borbe protiv bolesti, nadaju se naučnici, koji su najavili da će početi i klinička ispitivanja kako bi potvrdili tu mogućnost.

Doktorka Dženifer Ričer i njene kolege tvrde da skoro tri četvrtine svih tumora dojki sadrže androgene receptore, tako da bi anti-androgena terapija mogla imati dosta koristi po obolele.

Još uvek je rano govoriti o uspehu ovakvog načina lečenja, ali postoji izuzetna zainteresovanost u istraživanje uloge androgenih receptora u nastajanju ove teške bolesti, kako bi se pronašla eventualno efikasnija metoda lečenja.

Naučnici koji su saopštili ova nova saznanja kažu da postoje dobre šanse da se ovi način lečenja pokaže uspešnim, jer se on već primenjuje kod pacijenata koji su oboleli od raka prostate.

Poznato je da neke vrste raka dojke nastaju usled delovanja ženskih horomona kao što su estrogen ili progestoren, a lekovi koji se koriste u lečenju deluju tako da blokiraju estrogen da nagomilava ćelije kancera.

Novo otkriće je pokazalo da i muški hormoni imaju izuzetno veliki uticaj na razvoj raka dojke, pa bi dodavanje anti-androgenog tretmana moglo da poboljša kvalitet lečanja, jer se u laboratorijskim ispitivanjima pokazalo da su mnoge vrste tumora sadržale i estrogen i androgene receptore.

"Jako smo uzbuđeni da istražimo sve mogućnosti anti-androgene terapije kod obolelih od raka dojke i verujemo da bi ona bilo izuzetno korisna bolesnicama koje loše reaguju na već postojeće metode lečenja", saopštili su američki naučnici.

(Izvor: B92)

Pogledajte još