Vaterpolisti počeli pripreme za Svetsku ligu i Šampionat sveta

Vaterpolo reprezentacija Srbije počela je pripreme za Svetsku ligu, čija je završnica od 16. do 21. juna u Podgorici, a nakon toga sledi Svetsko prventsvo, koje se igra u Rimu od 17. jula do 02. avgusta.

Naš tim će tokom maja trenirati u Novom Sadu, nakon čega se seli u San Francisko, gde će sa Amerikancima odigrati tri prijateljske utakmice. Tokom ove godine plave očekuje i Univerzijada u Beogradu, kao i Mediteranske igre u Peskari.

Predsednika vaterpolo saveza, Velibor Sovrović, na startu priprema kao cilj postavlja jednu od medalja, uz naglasak da to ovaj put ne predstavlja imperativ:
- I ove godine imamo mnogo akcija, bilo da je reč o mlađim selekcijama ili o seniorima. Za mlađe smo gotovo sigurni da će biti uspešni kao i prošlih godina, a verovatno svi sa nestrpljenjem iščekuju rezultate seniora. Njima pre svega želim da budu zdravi, vredni i da postignu ono što mogu. Nadam se da će biti uspeha u Svetskoj ligi, ali i na svetskom prvenstvu. Medalja u ovom trenutku ne predstavlja imperativ, već samo našu želju. Bilo koja medalja sa šampionata bi bila veliki uspeh, a sada na početku priprema medalja se može postaviti kao cilj - rekao je Sovrović.

Selektor tima, Dejan Udovičić, naglasio je da su postavljeni planovi za nekoliko godina unapred:
- Svi treba da imamo isti cilj, a to je London 2012. Treba da budemo strpljivi, taktični i da znamo da ništa ne može da se dogodi preko noći. Stvaramo jednu novu ekipu u koju svi verujemo i u koju svi ulažemo. Bez ustezanja sam rekao da se za London ne pripremamo da budemo drugi, već da tamo idemo da osvojimo zlatnu medalju.

Selektor na startu priprema na raspolaganju ima 15 igrača, a u timu nedostaju Vanja Udovičić, koji još nije završio klupske obaveze i Nikola Rađen, koji pauzira sa treninzima zbog nove povrede.

Slavko Gak, koji je predhodnu sezonu proveo u Crnoj Gori, sada se priljučio timu i sa pozitivnim očekivanjima započeo je pripreme za dolazeće akcije:
- Reprezentacija je podmlađena i spremna za nove podvige. Mislim da imamo kvalitet i svi ćemo se potruditi da odigramo maksimalno i osvojimo medalju na Svetskom prvenstvu, iako nam je zajednički cilj Olimpijada. Do sada smo već pokazali da igramo dobro i kavlitetno, jer smo imali proveru na turniru u Mađarskoj. Verujem da ćemo se sa svima nositi ravnopravno.

Gojko Pjetlović je na sličan način potvrdio reči i selektora i saigrača:

- Svaka medalja do osnovnog cilja, odnosno do Londona, biće uspeh. Verujem da već u Rimu možemo da se domognemo nekog odličja, a bilo koja medalja će predstavljati uspeh.

Na svetskom prvenstvu Srbija će nastupati u grupi C sa selekcijama Kazakstana, Španije i Australije.

Od starijih igrača od reprezetacije su se definitivno oprostili Aleksandar Šapić, Aleksandar Ćirić, Dejan Savić, Danilo Ikodinović, Nikola Kuljača i Vlada Vujasinović.

U novom ciklusu stvaranja reprezentacije Udovičić računa na sledeće igrače:

GOLMANI: Slobodan Soro i Branislav Mitrović (Partizan Rajfajzen), Gojko Pijetlović (Kataro)

IGRAČI: Slobodan Nikić (Olimpijakos), Duško Pijetlović (Partizan Rajfajzen), Petar Filipović (Vojvodina OTP), Vanja Udovičić (Pro Reko), Nikola Rađen (Partizan Rajfajzen), Milan Aleksić (Partizan Rajfajzen), Filip Filipović (Partizan Rajfajzen), Živko Gocić (Partizan Rajfajzen), Marko Avramović (Partizan Rajfajzen), Boris Vapenski (Vojvodina OTP), Andrija Prlainović (Partizan Rajfajzen), Stefan Mitrovic (Partizan Rajfajzen), Marko Ćuk (Vojvodina OTP) i Slavko Gak (Budvanska rivijera).

Katarina Stojković

Pogledajte još