Putovanje koje se pamti

VAŠINGTON (FoNet) - Žene u trudnoći često dobijaju savete o tome šta da jedu i kako da se brinu o zdravlju da bi negovale razvoj beba, ali retko ko ih podstiče da upoznaju ličnost svoje nerođene bebe.

Iz štampe je nedavno izašao vodič pod nazivom "Razglednice iz stomaka", a kako beleži novinarka Glasa Amerike Faiza Elmasri, to je vodič za majke koje čekaju bebe i žele da se sa njima zbliže i pre rođenja.

Dugogodišnje prijateljice Ejmi Maler Binlend i Emili Majls Teri imaju ukupno petoro dece. One kažu da su iz dosadašnjeg iskustva stekle nove vidike kad je u pitanju trudnoća.

"Posle svih porođaja shvatile smo da smo o svojoj deci znale daleko više dok smo bile u drugom stanju nego što smo to mislile. To nas je navelo da razgovoramo o tome koliko zapravo imate uvida u te male ličnosti", izjavila je Emili Teri.

Ona, na primer, ističe da se njeno treće dete Majls od prvog dana osećao udobno u rukama članova svoje porodice.
Međutim, kad bi ga uzela neka strana osoba, on je vrištao. Emili kaže da je dobila utisak kao da je rođen s nekim saznanjem o svojoj najbližoj okolini.

"Imamo psa koji glasno laje. Moja majka je primetila: 'Zar nije lepo što se Majls ne budi kad Vili laje?' Bez razmišljanja sam odgovorila: 'Pa čuo je taj lavež i ranije'", ispričala je gospođa Teri.

"Ali u trenutku kad sam to izgovorila, počela sam da razmišljam o svim stvarima koje je on radio i mojim prethodnim trudnoćama - koliko su se razlikovale jedna od druge, iako je u pitanju ista majka. Mislim da su simptomi i iskustva trudnoće u vezi sa bebinim brojnim fizičkim i drugim karakteristikama", zaključila je ona.

Obe prijateljice su spisateljice i znaju da trudnice vole da čitaju knjige o trudnoći, pa su odlučile da zajedno napišu ovaj svojevrstan vodič sa neobčnim naslovo: "Razglednice iz stomaka".

"Veliki broj knjiga se fokusira na proces trudnoće, šta bi trebalo ili ne bi trebalo da činite, i za veliki broj knjiga o trudnoći tipična je izvesna vrsta opreznog i anksioznog tona. Mi smo zaista želele da jednostavno napišemo nešto što pruža osećaj spokoja i bliskosti", uverena je koautorka Emi Majler Binlend.

Prijateljice su prikupile na desetine priča žena koje su obraćale pažnju na pokrete svojih beba u stomaku i povezivale to sa njihovim karakterom. Autorke obuhvataju i naučna istraživanja koja podržavaju te anegdote.

Neka otkrića su bila iznenađujuća, kako kaže Teri: "Od 28. nedelje trudnoće, bebe mogu da osete ukus, čuju i vide. Mogu da prave grimase, mogu i da plaču. Mnogo od onoga što čine kad se rode. One, dakle, vežbaju. Danas primamo tako veliki broj izvanrednih medicinskih informacija o bebi ali je isto tako važno da se opustimo i pratimo situaciju.“

Autorke ukazuju da trudnoća nije teret, niti faza u kojoj žena iščekuje veliki dan rođenja. To je uzbudljivo iskustvo i autorke nude majkama savete za opuštanje, uživanje i zbližavanje sa bebom. "Imate dvostruko više razloga da budete srećni i brinete se o sebi jer ako je majka srećna i beba je srećna", uverena je gospođa Binlend.

Ejmi Binlend i Emili Teri podstiču majke da beleže svoja iskustva tokom trudnoće. To bi, tvrde one, moglo da im pomogne da saznaju ko su njihove bebe i kako se osećaju. Nakon svega, zaključuju autorke, "trudnoća je putovanje tokom koga majke mogu da uživaju u društvu svoje bebe pre bilo koga drugog".

Pogledajte još