Štajnhaueri ponovo tuže

BEOGRAD, 12. maj 2009. (FoNet) - Porodica Brajana Štajnhauera, nezadovoljna sumom od milion dolara koju je Srbija platila, podnela je novu tužbu protiv Miladina Kovačevića, pišu "Večernje novosti".

Ubrzo posle uplate iz Beograda, Štajnhauerovi su podneli tužbu Okružnom sudu u Njujorku, koji je najviša instanca u sudskom postupku, za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete nanete ne samo povređenom Brajanu, već i njegovom ocu Ričardu i majci Marleni.

Sve troje potpisali su tužbu, u kojoj na deset strana traže odštetu, najpre za Brajanove teške telesne povrede, a potom za njegovu "doživotnu sprečenost za puno radno angažovanje", troškove lečenja, duševni potres...

Tužioci Štajnhauera navode da su i roditelji studenta pretrpeli ogroman duševni teret "najvišeg intenziteta" zbog teškog sinovljevog stanja. "Bila je velika neizvesnost da li će uopšte preživeti povrede, a posebno što je Brajanova zdravstvena nestabilnost trajna“, navode Štajnhauerovi.

Poznavaoci američkog materijalnog prava upućuju da bi šteta koju bi tuženi morali da nadoknade, ukoliko bi sud prihvatio tužbu u celini, bila - jeziva! I, svakako, u višemilionskom dolarskom iznosu, mada se Štajnhaueri još nisu izjasnili koliko traže za "visoki intenzitet povreda i potresa".

Ovog puta, piše list, Štajnhaueri u tužbi kao odgovornog ne navode samo Miladina Kovačevića.

Za telesne i duševne povrede nanete Brajanu, troškove lečenja i pretrpljeni strah oni terete i druge učesnike u tuči: Sanela Softića i Edina Džubura, Kovačevićeve poznanike. Ali, i klubove, odnosno njihove vlasnike i menadžere (sedam), u kojima je točeno piće košarkašu iz Kule.

Štajnhaueri, pozivajući se na američki krivični zakon, po kojem je točenje alkohola maloletnicima strogo kažnjivo, smatraju klubove i njihove predstavnike odgovornim jer su alkoholno piće dali Kovačeviću koji je u vreme incidenta imao 21 godinu - po američkom zakonu bio je maloletnik.

Upućeni u međunarodno privatno pravo kažu da se šteta za nadoknadu prema navedenom pravu nadoknađuje tamo gde je i nastala.

Iz izvora bliskih advokatskom timu Rošman iz Njujorka, koji zastupa Štrajnhauerove, "Novosti" saznaju da je Kovačevićima u Kuli, na njihovu kućnu adresu, optužnica već dostavljena.

Oni, međutim, u ponedeljak nisu bili dostupni za razgovor s novinarima, pišu "Novosti".

Pogledajte još