Dačić: Borba protiv korupcije prioritet Srbije

- Borba protiv korupcije i kriminala ostaće medju najznačajnijim prioritetima Vlade Srbije i državnih organa - naglasio je Dačić otvarajući regionalnu ministarsku konferenciju o borbi protiv kriminala i korupcije.

Premijer je istakao da je aktuelna vlada preduzela sve raspoložive mere da sprovede i okonča najznačajnije postupke koji su prouzrokovali ogromne gubitke za državni budžet. Ishod tih postupaka, kako je naglasio, pokazaće snagu i rešenost da se, radi boljitka gradjana, stvori okruženje u kome će se kriminal i korupcija sankcionisati i u kome će se rad državnih organa osloboditi vaninstitucionalnog uticaja.

Dačić je dodao da kriminal i korupcija, ruku pod ruku, podrivaju temelje svakog demokratskog sistema, navodeći da su neverovatni podaci o šteti prouzrokovanoj korupcijom u budžetima najrazvijenijih zemljama, a kamoli zemalja koje prolaze kroz transformaciju.

Beogradu se danas održava 4. Regionalna konferencija "Borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i pravosudna saradnja u regionu Jugoistočne Evrope".

Kako je ranije najavljeno, na konferenciji, koja se održava u Palati Srbija i koju su organizovali Ministarstvo pravde i državne uprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, učestvuje 33 ministra i nosilaca najviših tužilačkih funkcija zemalja regiona.

Konferenciju je otvorio premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, a pozdravne govore će održati ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Na konferenciji će učestvovati 33 ministra unutrašnjih poslova, pravde i nosilaca najviših tužilačkih funkcija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici zemalja Evropske unije i članovi Evropske komisije kao i predstavnici nevladinog i civilnog društva.

Pre početka plenarnog zasedanja kojim će kopredsedavati Dačić i Selaković, biće potpisan Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Crne Gore o readmisiji lica koja nezakonito borave i Protokola o sprovodjenju sporazuma. Sporazum će potpisati Dačić i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević.

Takođe će biti potpisano Pismo o namerama za buduće potpisivanje i ratifikaciju Regionalne konvencije o prekograničnom priznavanju i sprovođenju odluka u građanskim i trgovinskim pitanjima, a svoje parafe će staviti ministri pravde Srbije Nikola Selaković, Crne Gore Duško Marković, BiH Bariša Čolak, Makedonije Blerim Bedžeti i Albanije Arben Brace.

Tokom plenarnog zasedanja ministri, šefovi delegacija i predstavnici međunarodnih organizacija govoriće na temu "Novi mehanizmi međunarodne saradnje kao odgovor na savremene trendove kriminaliteta".

U odvojenim sesijama policija, pravosuđe i tužioci razmeniće iskustva i razmotriti najbolje načine za saradnju formiranjem zajedničkih istražnih timova, uspostavljanje regionalnog naloga za hapšenje i drugim merama. Na kraju konferencije biće doneti zaključci.

Ministarstvo pravde predstaviće nove mere u borbi protiv korupcije među kojima su i regionalni nalog za hapšenje, mešoviti ekspertski timovi, zajedničke istrage.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još