Hapšenja u RBB "Bor"

U nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba u privrednom poslovanju policijski službenici PU u Boru u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Zaječaru lišili su slobode tri osobe, a u redovnom postupku biće podneta krivična prijava protiv još šest lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako je saopšteno danas iz MUP-a, lišen je slobode tehnički rukovodilac elektromašinskog održavanja pogona "Veliki Krivelj privrednog društva RBB "Bor" i predsednik Komisije za nabavke Milovan Stupar (52) iz Bora.

Slobode su lišeni i direktor elektromašinskog održavanja privrednog društva RBB "Bor" Slavoljub Marković (62) iz Bora i pomoćnik direktora za komercijalu i marketing RBB "Bor" Jelena Adamović (44) iz Bora.

U redovnom postupku biće podneta krivična prijava protiv bivšeg direktora RBB Bor Nebojše Radoševića (66) iz Bora, člana komisije za nabavku Mire Tončić (46) iz Bora, člana komisije za nabavku Stojanke Đorđević (37) iz Bora, člana komisije za nabavku Zorana Petrovića (44) iz Bora , pomoćnika direktora za pravne poslove Mirjane Popadić (33) iz Bora i vlasnika i direktora "DSD Galaksi" Beograd Dragana Dumitraškovića (62) iz Beograda.

Imenovani su u periodu od 13. maja 2010. do 20. oktobra 2010. godine inicirali nabavku jednog gonjenog i tri pogonska zupčanika za mlin, bez odgovarajuće tehničke pripreme, odnosno bez izrađene tehničke dokumentacije.

Pritom su na osnovu prethodnog dogovora povećali količinu trebovane opreme i za taj posao odredili privredno društvo "DSD Galaksi" Beograd.

Osumnjičeni su favorizovali privredno društvo "DSD Galaksi" Beograd u cilju dodele navedenog posla iako isto nije vlasnik tehničke dokumentacije potrebne za izradu navedenih zupčanika.

Jelena Adamović je naknadno ubacila ponudu firme "DSD Galaksi" Beograd koja je uvećana za još jedan gonjeni zupčanik iako ponuđaču nije upućen zahtev za dostavu ponude.

Na opisani način osumnjičeni su izborom "DSD Galaksi" Beograd kao najpovoljnijeg dobavljača istom pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 32.826.956 dinara ili oko 300.000 evra, a na štetu RBB "Bor", navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još