Ketrin Ešton u Beograd stiže u sredu

Eštonova će, kako su prenele agencije u ponedeljak 15. aprila biti u Podgorici, gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima o političkoj situaciji u toj zemlji.

Kako B92 takođe saznaje, dijalog Beograda i Prištine neće se nastaviti u Briselu, kako se ranije pominjalo, 15. i 16. aprila.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da, kako sada stvari stoje, neće biti nastavka pregovora sa Prištinom jer još nije postignut prihvatljiv sporazum.

Upitan da li će ići na novu rundu pregovora, Dačić je odgovorio negativno. "Ako bi se išlo u Brisel išlo bi se na potpisivanje ili na finalnu rundu, a to se ne zna kada i da li će toga biti, mada znam i da je bitno da to bude do 16. zbog datuma. Ali podsećam da će se o datumu odlučivati u junu", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić, na ministarskoj konfrenciji koja se održava u Beogradu.

Dačić je na skupu u Palati Srbija rekao da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji čak i ako ne postigne dogovor sa Prištinom.

Premijer je rekao da 16. april, kada visoka predstavnica EU Ketrin Ešton podnosi izveštaj Evropskoj komisiji, nije "Dan D" za evropske integracije Srbije.

"Niti je 16. april 'Dan D', niti će se srušiti svi naši snovi o EU i Kosovu. Svanuće i 17. april", rekao je Dačić.

"Želimo nastavak dijaloga i smatramo da to treba da bude praćeno napretkom u evropskim integracijama i da je Srbija zaslužila da dobije datum", rekao je Dačić na konferenciji za novinare na skupu o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na kome učestvuju zemlje regiona.

Dačić je rekao da za sada nema ništa novo u dijalogu Beograda i Prištine i da Srbija traži da se poboljša ponuđeni dogovor o nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, poslednja, osma runda dijaloga završena je bez dogovora Beograda i Prištine, 2. aprila u Briselu, a Beogradu je ostavljen rok od osam dana da Briselu saopšti da li prihvata sporazum s Kosovom. 10. aprila Vlada Srbije poslala je u Brisel negativan odgovor u vezi s prihvatanjem sporazuma.

Izvor: Beta/B92

Pogledajte još