Obama odobrio deset miliona dolara za sirijske pobunjenike

Pomoć, koja će biti u formi medicinskih sredstava i vojnih obroka, najavio je američki državni sekretar Džon Keri tokom sastanka "Prijatelji Siriji" u Rimu 28. februara, ali količina i finansijska sredstva nisu bila obelodanjena do jučerasnjeg sastanka Obame sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom u Ovalnoj sali Bele kuće u Vašingtonu.

Obama, koji je s Banom razgovarao o pogoršanju humanitarne situacije u Siriji, rekao je da će "raditi zajedno" u pokušaju da poboljšaju uslove u Siriji i postavi temelje za političku tranziciju u toj bliskoistočnoj zemlji zahvaćenoj (građanskim) ratom, prenela je agencija AFP.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Kejtlin Hajden rekla je da se novoupućena američka pomoć sirijskim pobunjenicima dodaje ukupnoj sumi od 117 miliona dolara koje su SAD već uputile sirijskoj opoziciji u cilju pomoći da se organizuju unutar zemlje.

SAD su izdvojile još 385 miliona dolara u humanitarne svrhe za oko četiri miliona ljudi raseljenih unutar Sirije i 1,2 miliona izbeglica koji su pobegli iz zemlje od otpočinjanja oružanih sukoba. AFP ističe, da poput drugih zapadnih zemalja, SAD su odbile da dostave pobunjenike oružje u strahu da će pasti u ruke islamskih ekstremista.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još