Uhapšeno 50 dilera u ex SFRJ

Ministar unutrašnjih poslova RS Radoslav Jovičić potvrdio je da se akcija sprovodi u RS, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji.

Kako B92 saznaje akcija se u Srbiji zove "Grom" i do sada je uhapšeno 14 osoba.

Banjalučke "Nezavisne novine" pišu da se akcija koja se sprovodi u BiH zove "Šetač" i ona se odnosi na razbijanje dobro organizovane grupe koja sa bavila trgovinom narkoticima, izmedju ostalog i genetski modifikovanom marihuanom-skankom. Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, izjavila je da je akciju pokrenuo MUP RS i da je u njoj za sada na terotoriji više zemalja uhapšeno 50 osumnjičenih dilera.

U akciji je zaplenjeno ukupno 350 kilograma skanka, pola kilograma heroina i veća količina naoružanja i eksploziva.

U RS se, kako je potvrđeno "Nezavisnim", akcija sprovodi na području Hercegovine, a u Hrvatskoj na podrućju Dubrovnika i Zagreba. Hrvatski mediji prenose da policajci pretražuju porodične kuće ći ugostiteljhske objekte na dubrovačkom području.

Dubrovački vjesnik je objavio kako je policija pretresla dom M.Š. iz Gruža, suvlasnika picerije Retro, zatim kuću poznatog dubrovačkog sportiste, gladijatora A.A., takođe iz Gruža, koji se trenutno ne nalazi na području Hrvatske već u jednoj od susednih država, kao I još nekoliko kuća osoba koje su duže vreme pod nadzorom USKOK-a i policije, među kojima je i bračni par iz Čibače, koji su vlasnici cafe bara u Uvali Lapad.

Agencije podsećaju da je juče u zajedničkoj akciji MUP-a RS i FBiH kodnog naziva "Svitanje" uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za trgovinu drogom i oružjem. "Nezavisnim" je potvrđeno da su uhapšeni Emir Tabaković iz Zenice, Darko Šatara, Zoran Varešković, Viktor Krišto i Almir Kurić, svi iz Busovače.

Na teritoriji RS uhapšeni su Pero Savić i B.D., obojica iz Šipova.

"Ove osobe su, delujući kao organizovana grupa u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, u dužem periodu nabavljale opojnu drogu od P.S. te je potom prodavale zavisnicima na području Srednjobosanskog kantona i šire", saopšteno je juče iz FUP-a.

Pero Savić iz Šipova, koji je označen kao organizator i glavni dobavljač dilerske grupe, od ranije je poznat policiji, a važi za jednog od "jačih" biznismena u Šipovu. Savić je od ranije poznat policiji, a zbog sličnih krivičnih dela Okružni sud u Banjaluci ga je pre nekoliko godina osudio na tri i po godine zatvora.

Tokom akcije pretreseno je 15 lokacija na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona te Šipova. Na ovim lokacijama, osim heroina i marihuane, zaplenjena je i veća količina oružja koju su posedovali osumnjičeni. Osumnjičeni Tabaković je tokom hapšenja pokušao da upotrebi oružje, ali su ga specijalci savladali i uhapsili.

Tabaković je poslednjih godina u više navrata bio meta policijskih akcija te je više od godinu i po proveo u pritvoru. Između ostalog, 8. decembra 2008. godine, bio je u društvu rođenog brata Amara, kada je ovaj u centru Zenice likvidirao Damira Imamovića (30) i teško ranio Gorana Serdarevića (51).

Izvor: B92/Tanjug

Pogledajte još